Erdélyben is gazdaságfejlesztésre adja fejét a magyar kormány

Erdélyre is kiterjeszti a magyar közösségek megerősítését szolgáló gazdaságfejlesztési programjait a magyar kormány, mely korábban a Vajdaságban és Kárpátalján is elindult. Az első évben egymilliárd forint áll az erdélyi közösség rendelkezésére, később ennek százszorosa érkezhet.

Nem időszakos beavatkozásról van szó, mostantól a nemzetpolitika stabil pillére lesz az a támogatás, amely a magyar közösségek gazdasági értelemben vett megerősítését szolgálják – mutatott rá az államtitkár.

Történelmi jelentőségű, sorsfordító esztendővé válik 2017 az erdélyi magyarság életében – mondta a program bejelentésekor Marosvásárhelyen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente. Szerinte a magyarokat sújtó gazdaságpolitikai hátrányokat és sérelmeket kiegyensúlyozó fejlesztési program indulhat el.

A Vajdaságban eddig ötvenmilliárd forintot fizetett ki támogatásként a magyar kormány. Az erdélyi gazdaságfejlesztési programok a százmilliárd forintos nagyságrendet is elérhetik – véli az államtitkár. A magyar kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben (RMDSZ) véli megtalálni a helyi partnert, amely a programot végigviszi.

A Mezőség szórványtelepülésein élő magyar gazdák és kisvállalkozók június közepétől egy hónapon keresztül nyújthatják be pályázataikat az erdélyi programok lebonyolítására létrehozott Pro Economica Alapítványnál.

Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnök Orbán Viktor miniszterelnököt méltatta, aki a vajdasági gazdaságfejlesztő program elindításakor ígéretet tett, hogy a kormány Erdélyre és minden olyan térségre kiterjeszti a támogatási rendszert, ahol magyar közösségek élnek. Kelemen szerint a program a román gazdaságra is jótékony hatással lesz, ezért bízik abban, hogy ezt a romániai hatóságok is nyitottsággal fogadják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »