Erdély-szerte megünneplik a népmese napját

Kárpát-medence-szerte rendezvényeket szerveznek a napokban a népmese ünnepén, amelyet a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án tartanak. 

liliput tarsulat babszinhaz egigero faIMG_4955_bAz égig érő fa a Lilliput Társulat előadásában

Az olvasásra buzdító mozgalmat a Magyar Olvasótársaság kezdeményezte 2005-ben. „A nap célja, hogy a könyvtárosok, óvónők, pedagógusok, a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé” – írják a szeptember 29–30-án Nyíregyházán és Beregszászon tartandó XII. Országos népmese-konferencia szervezői.

A népmese ünnepét Erdélyben is számos településen megtartják: többek közt Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, de falvakban is. Marosvásárhelyen az Ariel Bábszínházban pénteken 17 órától ügyességi próbákat szerveznek 4–9 éveseknek, 17.30-tól pedig Kádár Annamária Lilla és Tündérbogyó című mesekönyvét mutatják be.

Kézdivásárhelyen a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár csütörtökön szervez könyvkiállítást Benedek Elek műveiből, ugyanakkor meseolvasásra és papírszínházi előadásra is számíthatnak az érdeklődők. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban csütörtökön és pénteken a Székely Tündérország elnevezésű program keretében ünnepelnek. Benedek Elek meséi közül 6.–11. osztályos diákok fognak felolvasni, közönségük pedig a 0.–4. osztályos iskolások lesznek. Az iskola könyvtárának olvasótermében meseolvasásra és filmnézésre számíthatnak a résztvevők, emellett udvari bált is rendeznek Székely Tündérországban, mesét visznek színpadra, festenek, rajzolnak és osztály-meséskönyveket készítenek a diákok.

A népmese napját pénteken 17 órától a nagyváradi várban ünnepli a Lilliput Társulat Mentsük meg a királykisasszonyt! címmel, Az égig érő fa című darabot adják elő és közös királylánymentő akciót szerveznek. A bihardiószegi 1-es számú általános iskola A népmese napja címmel szervez tevékenységeket csütörtökön és pénteken az osztálytermekben és a könyvtárban. A kisiskolásoktól a gimnáziumi osztályokig a magyar és román ajkú gyerekek is népmeséket olvasnak és dolgoznak fel, ezen kívül báboznak, rajzolnak és plakátokat készítenek, amelyekből az intézmény könyvtárában kiállítást rendeznek be. A Maros megyei Nagybúnban mesevetélkedőt szervez pénteken a fehéregyházi általános iskola. A diákoknak hét tréfás próbatételen kell részt venniük ahhoz, hogy a végén mindenki megkapja a jutalmát.

A rendezvényeknek Erdély-szerte az a céljuk, hogy megszerettessék a gyerekekkel az olvasást, a népmesekincset. „A népmese az élőbeszéd művészete, amelyben a mesemondó és a hallgatók között varázslatos kapcsolat jön létre, a közönség közbeszólásaival alakíthatja a mese folyamatát, de soha nem térhet le a mese szabályainak ösvényéről. A mesenyelv ismerete az összetartozás élményével ajándékozza meg a mesét hallgató felnőtteket és gyerekeket. A máig tartó néprajzi gyűjtések lehetőséget adnak, hogy meséinket újratanuljuk, s ha megismertük őket, visszahelyezzük a mindennapi életünkbe, ahol gyerekeinkkel együtt megtaláljuk önmagunkat a boszorkányok, királyok és szegény legények között” – olvasható a magyarországi Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum honlapján.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »