Érdekes ötlettel álltak elő a Liberálisok

Érdekes ötlettel álltak elő a Liberálisok

A Magyar Liberális Párt (MLP) azt javasolja, hogy észt mintára Magyarországon is vezessék be az elektronikus választási rendszert.

Bősz Anett az MTI-nek hangsúlyozta, hogy Észtországban már tíz éve lehet elektronikus úton szavazni, a 2015-ös parlamenti választáson például már a lakosság több mint 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Hozzátette, hogy a technológiát az EU is jóváhagyta.

Elektronikus szavazás Észtországban 2011 február 28-án az észt parlamenti választásokon Fotó: Raigo Pajula / Europress/AFP

A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel a lehetőséggel megkönnyíthetnék a szavazást a körülbelül 600 ezer, Magyarországon született, de azóta külföldre távozott magyar állampolgár számára. Súlyos különbségtételnek nevezte, hogy a külhoni magyarok levélben is szavazhatnak, míg a külföldre költözött magyarországi magyarok csak a külképviseleteken voksolhatnak.

Az MLP ügyvivője elmondta, elképzelésük szerint a külföldön élő szavazók a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál igényelhetnének egy elektronikus azonosító kártyát, aminek segítségével az interneten keresztül is leadhatnák szavazatukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »