Érdekes

Érdekes, hogy a szocialista kormányok idején az volt a nagy baj, hogy semmire sem volt pénz, s azt nyomozták miért nincs? Érdekes, hogy ma a Fidesz érában ugyan van, de most meg azt nyomozzák, hogy honnan?

Az egyházak minden időben krónikus pénzhiánnyal küzdöttek – különösen ma. Mégis egyes ultra hívők nem átallják szaglászni, hogy honnan van. Érdekes, Jézus, ezt soha nem tette, mert tudhatta, hogy ugyan minden pénz piszkos, de megtisztul, ha istenes célra használják, valahogy úgy mint ahogy a bűnös ember megtisztul az egyházban.

A civilizált nyugat ma mély demográfiai hullámban van. Lázasan keresik, hogy miért. Érdekes, hogy az okok között nem veszik észre, hogy ebben az általános nyugdíjrendszer is ludas. Csökkentsd a nyugdíjakat és ezzel egyenes arányban fog nőni a születések száma, mert a szülők rájönnek, hogy majd a több gyermek jobban eltudja tartani őket – úgy amint ez volt hajdanán.

Érdekes, hogy nyugaton egyre inkább lábra kap az a divat, hogy öregedő házaspárok lépjenek be abba a banki szkémába amelyben a meglevő vagyonukra a banktól életjáradékot kapnak, hogy szép öregkoruk legyen: utazzanak, nyaraljanak, éljék fel minden vagyonukat, ne hagyjanak semmit gyermekeikre. Haláluk után aztán vagyonuk nem utódaikra, hanem – a bankra száll.

Érdekes, hogy nyugaton a hadsereg tradicionális folytatása helyett mindenütt a hivatásos, professzionális katonákból toborzott hadsereg a modern ütőképes és elfogadott. Van ennek számos jó oldala – békeidőben. Ingyenes iskoláztatás, képzés, rendes fizetés, életpálya modell, korai nyugdíj és számos különféle juttatások. Érdekes, hogy ha forró helyzet áll elő, s ezzel együtt harctéri bevetés is szóba kerül – a feleségek gyermekekkel, szülőkkel és nagymamákkal azonnal az utcán mennek békét követelve.

Érdekes, hogy puha társadalmakból nem kerülhetnek ki halált megvető vitéz katonák, harcosok. Az ókori Spárta tudta ezt, s fiait hosszú évekig tartó embert próbáló katonai kiképzésnek vetették alá. A rómaiak átvették ezt az elvet amit így foglaltak össze: „Si vis pacem para bellum” – „Ha békét akarsz készülj a háborúra”. Innen érthető, hogy miként maradt fenn a Nyugat-Római Birodalom ezer, s a Kelet-Római pedig kétezer évig!

Érdekes, hogy a mai nyugati stratégák a „para bellumot” úgy értik, hogy minél modernebb, minél nagyobb mennyiségben előállított fegyver álljon rendelkezésre a százszámra telepítettet támaszpontokon, hogy szükség esetén legyen mihez nyúlni”. Ám úgy tűnik, hogy szinte teljesen megfeledkeztek katonáik harctéri motivációjának, a halált megvető harckészségük fejlesztéséről és erősítéséről. Most meg csodálkoznak az öngyilkos merénylők halált megvető bátorságáról. Fel kellene fedezniük a nyugaton meg-és-elvetett vallásos hitnek értelem feletti erejét.

Érdekes, hogy a múlt háborúiban katonáink számos hőstettet hajtottak végre, sokan életük feláldozás árán is, mégis csak elvétve hallunk ezekről. Igen, hősi emlékműbe vésve megőriztük neveiket. De hol van hősi tetteik megörökítése, ismertté tétele, a jövő nemzedékek okulására? Talán egyről minden magyar tud: Dugovics Títusz önfeláldozó tettéről Nándorfehérvár török 1456-os ostromakor, amikor egy török harcosnak már-már sikerült a félholdas zászlót a várfokra kitűznie, ő megragadta, s magával rántotta a biztos halálba.

Dr. Pungur József


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »