Erbílben járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem delegációja

Erbílben járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem delegációja

A súlyos közel-keleti konfliktusok ellenére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) aktív kapcsolatot alakított ki a válságban lévő országokban működő egyetemekkel és kulturális intézetekkel. Május 3-án és 4-én ezt a folyamatot erősítendő az iraki Erbílbe látogatott a PPKE delegációja.

Az elmúlt másfél évben, a súlyos közel-keleti konfliktusok ellenére, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) egyre szélesebb körű és aktív kapcsolatot tudott kialakítani a válsághelyzet sújtotta országokban működő egyetemekkel, kulturális intézetekkel, valamint a helyi keresztény közösségek vezetőivel és a muszlim vallási vezetőkkel is. Ebbe a folyamatba illeszkedett Szuromi Szabolcsnak, a PPKE rektorának, és Major Balázsnak, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Régészeti Tanszékvezetőjének kurdisztáni tárgyalássorozata, amelyen jelen volt Vezekényi Csaba főkonzul is.

Május 3-án a PPKE delegációja az erbíli Salahaddin Egyetem rektorhelyettesével, Ibrahim Hamarash-sal tárgyalt a két egyetem között 2013-ban aláírt oktatási és kutatási szerződés bővítési lehetőségeiről. Ezt követően a PPKE képviselői felkeresték a Kurdisztáni Régészeti Igazgatóságot, ahol Rafeeq Rasool Sofy-val, az intézmény igazgatójával, valamint Nader B. Mohammeddel az erbíli regionális régészeti igazgatóval tárgyaltak a PPKE BTK további régészeti tevékenységének részleteiről és módszeréről. Ugyancsak az újabb régészeti munka céljairól egyeztettek Zidan Rasheed Bradosty-val, a Salahaddin Egyetem Régészeti Tanszékének vezetőjével.

Május 4-én hivatalos látogatáson vettek részt Bashar Matti Warda káld érseknél, az Erbíli Katolikus Egyetem nagykancellárjánál; majd a részletes tárgyalás után, hallgatói és oktatói mobilitást lehetővé tevő oktatási és kutatási együttműködési szerződést írtak alá a PPKE és az Erbíli Katolikus Egyetem között Szuromi Szabolcs és Salahaddin Kako rektorok. A PPKE delegációját szintén fogadta Yohanna Petros Mouche, Moszul, Kirkuk és Kurdisztán szír katolikus érseke, akivel a PPKE képviselői a belső menekültek helyzetéről, a segítségnyújtás lehetséges formáiról, valamint a keresztény hallgatóknak a katolikus egyetemen történő továbbtanulási lehetőségeiről egyeztettek, beleértve az Erbílben működő Hamadania Egyetemmel való együttműködés előkészítését. Ugyanezen a napon fogadta a delegációt Ahmed Anwar Dezaye, a Salahaddin Egyetem rektora, aki megállapodott a PPKE rektorával a két egyetem közötti kutatási és oktatási kapcsolatok műszaki és biomedicinális területekkel való bővítéséről.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »