Épp kiirtják őket, de akkor sem kérnek az ISIS segítségéből

Épp kiirtják őket, de akkor sem kérnek az ISIS segítségéből

Az al-Kaida kedden megtorlással fenyegette meg Mianmart a rohingja muszlim kisebbség tagjainak üldözése miatt, és felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari muszlimokat. Az egyik indonéziai iszlamista szervezet, az Iszlám Védelmi Front máris jelezte, hogy mintegy ezer önkéntest küld Mianmarba. Korábban az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi azt mondta, hogy Arakán állam egyik kulcsfontosságú régió a dzsihád szempontjából.

„Nincs kapcsolatunk az al-Kaidával, az Iszlám Állammal és semmilyen nemzetközi terrorcsoporttal, és nem is akarjuk őket bevonni az arakáni konfliktusba” 

– írta twitteres közleményében a felkelők hadserege (ARSA).

Az ARSA felszólította a térség országait, hogy tartóztassák fel és akadályozzák meg a terroristák beszivárgását Arakánba, mert az súlyosbítaná az ottani helyzetet.   

Hírdetés

   

A rohingja felkelők szombaton egyoldalú tűzszünetet hirdettek, és arra bátorították a humanitárius szervezeteket, hogy „az etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül lássák el ismét a humanitárius válság áldozatait” az egy hónapig tartó tűzszünet alatt. Felszólították a hadsereget, hogy szintén tartsa be a fegyvernyugvást. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán  felszólította a miamnari hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, amely augusztus 25. után szabadult el a többségében buddhista Mianmar Arakán államában, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él, miután a felkelők rendőrőrsöket támadtak meg. A támadásokra a hadsereg „tisztogató akcióval” válaszolt, amelynek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása. 

Az ENSZ adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe.  Mianmar Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti a rohingjákat, és nem hajlandó nekik állampolgárságot adni, így ők kénytelenek jogfosztottan élni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »