Épp a Gulag áldozatai miatt visszás Bayer kitüntetése

Nem tudott Bayer Zsolt publicista jelöléséről a Magyar Érdemrend lovagkeresztjére az őt állítólag jelölő alapítvány elnöke, és ellenzi is a publicista kitüntetését annak rasszista hangvételű cikkei miatt, és azért is, mert azt az orosz rendszert támogatja, amely nem képes szembenézni az embereket Gulágra hurcoló múltjával.

A Népszabadságból értesült Stark Tamás történész, hogy az általa vezetett alapítvány javasolta állami díjra Bayert. Mint kiderült, Pintér Jolán, A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese terjesztette elő Bayert a publicista ismeretterjesztő tevékenységéért.

A döntéssel a történész nem ért egyet: két dolog miatt sem méltó Bayer állami díjra – mondta Stark a napilapnak adott interjújában. Elsősorban rasszista jellegű írásai miatt, másrészt a sztálinizmus bűneivel szembe nem néző, azokat bagatellizáló orosz vezetéssel való szimpatizálása miatt – éppen a Gulág áldozatainak emlékére való tekintettel – tette hozzá.

Pintér Jolán Bayert a Gulággal kapcsolatos kutatásai és írásai alapján tartotta méltónak az elismerésre, Stark erre úgy reagált: nem vitatja, hogy Bayernek ilyen irányú tevékenysége is van, de ő azt nem ismeri, holott ez a szakterülete.

Mélységesen ellenzi

Elég sok újságíró foglalkozik egyébként a Gulággal Bayeren kívül is – ezt már a HVG-nek nyilatkozta Stark. A lap HVG hozzátette: a Népszabadság cikkéig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan melyik gulágos szervezet jelölte Bayert, mert a Miniszterelnökség nem hozta nyilvánosságra. Ők is elérték Starkot, aki elmondta, 31-én hazajön Magyarországra, és összehív egy kuratóriumi ülést, hogy megbeszéljék, mi is a teendő az ügyben. Ráadásul nem hogy ő, de más kuratóriumi tagok sem tudtak Pintér magánakciójáról – ők egyébként sincsenek napi kapcsolatban a hetilap szerint, így könnyű volt a fejük fölött elintézni a jelölést. Stark a HVG-nek is elmondta, mélységesen ellenzi Bayer kitüntetését, akinek szellemisége nem fér össze az alapítványéval, putyinizmusa és rasszista megnyilatkozásai miatt és azért sem, mert a publicista „gyűlöletkampányt folytat a menekültek ellen”. A lap megkereste a jelölőt, Pintér Jolánt is, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Bayer nem adja vissza

Mint ismeretes, Bayer Zsolt a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a minap Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől (a hivatalos indoklást itt olvashatja). A Magyar Hírlap publicistájának kitüntetése miatt sok állami díjazott döntött úgy, hogy visszaküldi az államfőnek a korábban kapott elismerést. Bayer Zsolt azonban közölte: nem adja vissza a kitüntetést, és nem érti azokat, akik így tesznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »