„Építő jellegű” megbeszélést folytatott a szíriai kormány

Megkezdődött hétfőn Genfben a szíriai béketárgyalások újabb fordulója, amelyen a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány képviselői elmondásuk szerint „pozitív és építő jellegű” megbeszélést folytattak az ENSZ különmegbízottjával.

A szíriai kormány A politikai megoldás alapelemei címmel dokumentumot terjesztett Staffan de Mistura elé – erről a szíriai kormányküldöttség vezetője számolt be újságíróknak a tárgyalások megkezdése után. Bassár Dzsaafari leszögezte, hogy delegációja „szíriaiként szíriai vezetés alatt, külföldi beavatkozás és előfeltételek nélkül” akar tárgyalni. Mint mondta, bármelyik fél, aki ezt megkérdőjelezi, „megpróbálja szabotálni ezt a tárgyalási fordulót”. Dzsaafari hangsúlyozta, hogy „pozitív és építő jellegű” találkozója volt a világszervezet különmegbízottjával.

De Mistura a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a hétfői előkészítő értekezlet után legközelebb szerdán egyeztet a szíriai kormánnyal a lényegi kérdésekről. A kormány és az ellenzéki tárgyalók közötti nyilvánvaló szakadékot firtató kérdésre az olasz–svéd diplomata azt felelte, hogy a béketárgyalások mindig erőteljes szólamokkal indulnak. A világszervezet megbízottja kedden a szíriai ellenzék képviselőivel találkozik.

Miközben a szíriai kormány tárgyalni sem akar a polgárháború sújtotta közel-keleti ország vezetőjének jövőjéről, az ellenzék minden olyan megoldást elutasít, amely a szíriai elnököt hatalmon tartaná. Az ellenzéki küldöttség első számú tárgyalójának számító Mohamed Allús hétfőn egyenesen azt mondta a DPA német hírügynökségnek nyilatkozva, hogy Aszad ellen eljárást kell indítani, és aztán ki kell őt végezni. A fő szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetője szerint Aszad esetében nem a szíriaiak „halhatatlan vezetőjéről” van szó. Az elnöknek minden egyes szíriaiért, akit megölt, bíróság előtt kell felelnie – tette hozzá Allús, aki az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoportnak számító Dzsais al-Iszlámnak a képviselője. A csoportot a szíriai vezetés és Oroszország is terrorszervezetnek tekinti.

A kitűzött menetrend

A hétfőn újraindult genfi tárgyalásokat a tervek szerint március 24-én fejezik be, egyhetes szünet után pedig egy újabb kéthetes tárgyalási szakaszt, majd egy harmadikat is tartanak. Az ENSZ által kitűzött menetrend szerint a tárgyalások hétfői kezdetétől számítva hat hónapon belül létre kell jönnie Szíriában egy átmeneti kormánynak és egy új alkotmánynak, majd a következő tizenkét hónapon belül parlamenti és elnökválasztásokat kell tartani.

Szíriában jelenleg február 27. óta tűzszünet van érvényben egy orosz–amerikai megállapodás értelmében.

A szíriai rezsim és az ellenzéki szervezetek képviselői közötti közvetett béketárgyalások első fordulóját február elején, pár nappal a konferencia kezdete után felfüggesztették, mivel a szíriai harci cselekmények fokozódtak a tárgyalások idején.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »