ENSZ-közgyűlés: Ban Ki Mun a szíriai kormányt ostorozta megnyitóbeszédében

ENSZ-közgyűlés: Ban Ki Mun a szíriai kormányt ostorozta megnyitóbeszédében

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun nyitotta meg helyi idő szerint kedd kora délelőtt világszervezet közgyűlésének őszi ülésszakát. Az ülésszak munkájában részt vesz a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette magyar delegáció is, továbbá szerdától Áder János államfő.

Százharmincöt ország állam-, és kormányfőjének, valamint több mint ötven külügyminiszternek a jelenlétében – a világhírű olasz tenorista, Andrea Bocelli fellépése után mondta el beszédét a világszervezet leköszönő főtitkára. A dél-koreai Ban Ki Mun megbízatása az év végén jár le, így a mostani az utolsó közgyűlési megnyitó beszéde az ENSZ-ben. Ban Ki Mun ezúttal nem általánosságokat fogalmazott meg, hanem konkrét ügyeket hozott szóba a beszédben, főként a szíriai helyzetet és a klímaváltozás elleni harcot. A főtitkár keményen ostorozta a szíriai kormányt, azzal vádolva, hogy az öt éve húzódó polgárháborúban ő a felelős a legtöbb civil meggyilkolásáért, szíriai városrészeket bombáz le, valamint kínzásoknak veti alá a szír börtönökben fogvatartottakat. Az ENSZ-főtitkár egyúttal a harcok befejezésére szólított fel. “Mindenkihez szólok, akinek befolyása van, hogy vessenek véget a harcoknak és kezdődjenek meg a tárgyalások” – fogalmazott.

A klímaváltozás elleni harc kapcsán a főtitkár arra mutattott rá, hogy nincs vesztegetni való idő. Felszólította az ENSZ 193 tagállamát: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a párizsi klímavédelmi megállapodás még ebben az évben érvénybe lépjen.

Beszédében az ENSZ-főtitkár kitért a világszervezet békefenntartóinak visszaéléseire is, és sajnálkozását fejezte ki. A visszaélések “megtépázták az ENSZ hírnevét és ami még rosszabb, traumát okoztak azoknak, akiket pedig éppen szolgálni akarunk” – fogalmazott a politikus. “A védelmezőknek soha nem szabad ragadozókká válniuk” – hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Munhoz hasonlóan Barack Obama amerikai elnök is kedden szólal fel utoljára az ENSZ székházában, hiszen az ő mandátuma is lejár, novemberben új elnököt választanak az Egyesült Államokban. Obama elnök délelőtt mondta el beszédét, majd délután Washingtonban a Fehér Házban rendezett menekültügyi konferencia házigazdája lesz. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »