ENSZ: Izrael 2014-ben ölte meg eddig a legtöbb palesztint

ENSZ: Izrael 2014-ben ölte meg eddig a legtöbb palesztint

Egy ENSZ-jelentés szerint az izraeli háborúk és az agresszió több palesztin civil életét követelte 2014-ben, mint bármely más évben 1967-től, számolt be a Press TV.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) csütörtökön közzétett jelentése szerint az izraeli erők továbbra is sértik a palesztinok elidegeníthetetlen jogait az élethez és a szabadsághoz.l

 “A palesztin civilek továbbra is fenyegetettek az életük, a testi épségük és a szabadságuk tekintetében”, amit 2014. év is tanúsít, amikor a “legmagasabb volt a polgári halálos áldozatok száma 1967 óta” ismertette a megszállt területeken lévő humanitárius helyzet az OCHA jelentése.

Tavaly nyáron indított támadást Izrael a Gázai övezetben, amely során számos palesztin vesztette életét.

Az ENSZ jelentése szerint a palesztin halálos áldozatok túlnyomó többsége civil volt, és több mint 500 gyermek volt köztük.

Palesztin nők gyülekeznek egy rögtönzött menedék mellett, amit azon épületek romjaiból emeltek, melyeket az 50 napos háború során bombáztak le 2014. nyarán az izraeli erők, Khuzaa faluban, Khan Yunis-tól keletre, a Gázai övezet déli részén, 2015. február 26-án (AFP fotó)

1967 óta a palesztinok a legsúlyosabb támadást szenvedték el a Gázai övezetben, ahol 1,8 millió palesztin él. A támadások során több mint 1500 palesztin civilt öltek meg, több mint 11.000 megsérült, és több mint 100.000 ember kényszerült elhagyni az otthonát. A megölt civilek közt több mint 550 gyermek volt, írja a jelentés.

Hírdetés

Palesztin források szerint viszont több mint 2130 ember vesztette életét, és több mint 11.000 sebesült meg. Gázai egészségügyi tisztviselők arról számolnak be, hogy az áldozatok között 578 gyerek és közel 260 nő volt.

A brit székhelyű Amnesty International, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és számos más nemzetközi jogi szervezet bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a Tel Aviv-rezsim illegális foszforbombát vetett be polgári célpontok ellen, köztük kórházak és iskolák ellen.

Az ENSZ legutóbbi jelentése azt is hozzáteszi, hogy legalább 58 palesztint öltek meg, főleg az izraeli erőkkel való összecsapások során, és több mint 6.000 ember megsebesült a megszállt Ciszjordániában és Jeruzsálem al-Quds-ban a múlt évben.

Palesztin tisztviselők szerint a Ramallah-székhelyű Palesztin Hatóság azt tervezi, hogy a palesztinok ügyét Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé vigye még ebben az évben az izraeliek által elkövetett bűncselekmények miatt.

“Az egyik első fontos lépésként panasszal fognak élni Izrael ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságnál április 1-éna(2014-es) gázai háborúés a (palesztin) területek elfoglalása miatt” nyilatkozta Mohammed Shtayyeh, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja március elején.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, a palesztin érdekek érvényesítéséhez a Nemzetközi Büntetőbírósághoz való csatlakozási kérelmet írt alá, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította a palesztin államiságra vonatkozó javaslatot 2014.december 30-án.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir – Press TV)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »