ENSZ-főtitkár-választás: Lajcák méltatlankodik

Az Európai Unió képviselői túlléptek hatáskörükön, a kelet-európai államok pedig nem cselekedtek ígéreteikhez híven az új ENSZ-főtitkár megválasztásánál – adott hangot csalódottságának Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, aki sikertelenül indult a világszervezet vezetői tisztségéért.

Lajcákot nem támogatta a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) mindegyike és „piros lapot”, vagyis elutasító szavazatot kapott az ENSZ Biztonsági Tanács két állandó, vétójoggal rendelkező tagjától, az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától is – közölte a Pravda.sk hírportál.

„Egy sor magas rangú EU-tisztségviselő túllépett hatáskörén, amikor kendőzetlenül támogatták azt a jelöltet, aki eljutott a végszavazásra, annak ellenére, hogy az uniós tagállamokból öt jelölt is versenyben volt egy időben” – utalt Lajcák a bolgár Krisztalina Georgievára, az Európai Bizottság jelenlegi költségvetésért és humánerőforrásokért felelős alelnökére.

A szlovák külügyminiszter továbbá bírálta a visegrádi négyek megosztottságát is a kérdésben. „Nem voltunk elég egységesek és szolidárisak. Nagyban az egyéni érdekek szorították vissza a közös, regionális érdeket, annak ellenére, hogy ígéretet tettünk az elején, hogy a legesélyesebb jelölteket fogjuk támogatni, ami aztán nem történt meg” – mutatott rá Lajcák.

A CTK cseh hírügynökség ennek kapcsán azt írja, hogy Magyarország Georgievát támogatta Lajcák helyett.

Lajcák a szavazáskor második lett a volt portugál miniszterelnök, António Guterres mögött.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »