ENSZ-főtitkár: Aszad felel háromszázezer szíriai haláláért

Bassár el-Aszad szíriai elnök felel 300 ezer szíriai haláláért, mert kudarcot vallott országa vezetőjeként – jelentette ki Pan Gimun ENSZ-főtitkár hétfőn.

Pan Gimun  a boszniai Srebrenicában, valamint a közép-afrikai Ruandában elkövetett mészárlásokhoz hasonlította azt, ami jelenleg az észak-szíriai Aleppóban zajlik. „Meg kellett volna állítanunk Srebrenicát, meg kellett volna állítanunk a ruandai népirtást. Aleppóban minden lehetségest megteszünk” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy sürgette John Kerry amerikai külügyminisztert és az orosz illetékeseket, állítsák helyre a szíriai tűzszünetet, hogy eljuttathassák az életmentő humanitárius segélyeket annak az ötmillió szíriainak, aki ostromlott vagy nehezen elérhető területen rekedt.

Pan Gimun emellett felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy kérje fel a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot vizsgálat indítására a szíriai háborús bűncselekmények ügyében.

Ilyen kezdeményezést legutóbb 2014-ben terjesztettek elő az ENSZ BT-ben, azonban a Damaszkusszal szövetséges Oroszország, valamint Kína vétója útjában állt a szíriai háború nemzetközi kivizsgálásának.

Oroszország szombaton is élt vétójogával az ENSZ-testületben: Venezuelával együtt elvetette azt a francia javaslatot, amely egész Szíriára vonatkozó fegyvernyugvásra, valamint Aleppóban a légi csapások és katonai átrepülések azonnali beszüntetésére és humanitárius folyosók megnyitására vonatkozott volna.

Az orosz külügyminisztérium későbbi közleménye szerint a légi csapások hiánya fedezéket biztosítana az aleppói szélsőséges fegyvereseknek.

A francia indítványt követően a BT elutasította a Kína, Egyiptom és Venezuela támogatta orosz javaslatot is, amely szintén a fegyvernyugvást sürgette, de nem tartalmazta a katonai célú repülés tilalmát, és a szélsőséges fegyvereseket helyezte fókuszba.

A szombati volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az öt éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Az előző négy alkalommal Peking is csatlakozott Moszkvához, ezúttal azonban nem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »