Ennyivel kevesebbet élnek az elhízott emberek

A túlsúlyosság egy, a mérsékelt elhízottság akár három évvel is megrövidítheti az ember életét – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb vizsgálatból, amely azt is kimutatta, hogy az elhízottság sokkal veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre.

Az orvosok jó ideje hangoztatják, hogy a túlsúlyosság számos egészségi problémához, egyebek mellett szívbetegséghez, agyi érkatasztrófához és rákhoz vezethet. Néhány korábbi tanulmány, amely döntően európai és észak-amerikai adatokra támaszkodott, azt is kimutatta, hogy a fölös kilók éveket vehetnek el az ember életéből.

Négymillió embert vizsgáltak

A mostani az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a témában készült. A kutatók csaknem négymillió nem dohányzó felnőtt adatait elemezték. A 32 országból származó mutatók az 1970–2015 közötti időszakot fedik le. A szakemberek összevetették a halálozási kockázatot az alanyok testtömegindexével (BMI, a testmagasság és a testtömeg által kiszámított érték).

Richard Peto, az Oxfordi Egyetem munkatársa szerint az eredmények azt mutatják, hogy a túlsúlyos emberek átlagosan egy évvel, a mérsékelten elhízottak három évvel élnek kevesebbet a normálisan várható élettartamuknál. Egy korábbi tanulmány szerint a súlyos elhízottság akár nyolc teljes évvel is megrövidítheti az ember életét.

Védett férfiak

A mostani vizsgálatból az is kiderült, az elhízottság sokkal veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre. „Az idő előtti halálozás fokozott kockázata nagyjából háromszor nagyobb a fölös kilókkal rendelkező férfiaknál, mint a nőknél” – magyarázta a szakember.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte élő nők 15, a férfiak 11 százaléka elhízott. A szervezet becslései szerint összesen több mint egymilliárd túlsúlyos és további 600 millió elhízott felnőtt él a világon.

A dohányzás után a második ok

A dohányzás után immár a súlyfölösleg a második leggyakoribb oka az idő előtti halálozásnak Észak-Amerikában és Európában: a dohányzás az esetek nagyjából negyedéért, a túlsúlyosság a 14–20 százalékáért felelős.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »