Ennyit költene a német kormány a migránsokra

Ennyit költene a német kormány a migránsokra

Németországban a szövetségi kormány jövőre 19 milliárd eurót fordítana a menekültügyre a költségvetés szerdán elfogadott tervezete szerint. A tartományok elégedetlenek és a támogatás növelését sürgetik.

 

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a 328,7 milliárd euró bevételt és pontosan ugyanennyi kiadást előirányzó költségvetési javaslatot bemutató berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az állástalan menekültek munkanélküli segélyére 4,1 milliárd eurót szánnak, és szintén 4,1 milliárd euró jut a menekültek beilleszkedését szolgáló programokra.

 

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalra (BAMF) 1,1 milliárd eurót fordítanak, a legnagyobb összeget –  6,3 milliárd eurót – pedig nem a Németországban tartózkodó menedékkérőkre, menekültekre költik, hanem Németországon kívüli programokra, a menekülésre késztető okok megszüntetését és az újabb menekülthullámok kialakulásának megakadályozását célzó munka finanszírozására.

 

A további költségek abból keletkeznek, hogy a kormány menedékkérőkként havonta 670 euró támogatást fizet az ellátásukért felelő tartományoknak, és három évre átvállalja tőlük a menekült státuszba kerülő kérelmezők lakhatási támogatását.

 

Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Süddeutsche Zeitung című lap szerdai beszámolója szerint a támogatás 8 milliárd eurós növelését sürgeti a következő három évre, ebből jövőre 1,5 milliárd eurót kellene átutalni a szövetségi kormánytól a tartományoknak.

 

A bajor tartományi kormány vezetője a müncheni lapnak elmondta, hogy szerinte a berlini vezetés elfogadhatatlan módon megpróbálja kivonni magát a felelősség alól, és “a költségek 20 százalékát sem hajlandó viselni olyasmiért, amit saját maga idézett elő”.

 

MTI

Nyitókép: politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »