Ennek a nevében Németországnak felesleges pitizni..

Az Index.hu névtelen forrásra hivatkozva azt írja, a magyar kormány megpróbálta javítani kapcsolatait Berlinnel, de a német fél ezt rendszerint elutasította.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter többször is próbált személyes találkozót kezdeményezni német kollégájával, de rendszerint elutasították ezeket a kezdeményezéseket – írja Index.hu újságírója, névtelen forrásra hivatkozva. A lap szerint arra sincs sok esély, hogy Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor a közeljövőben találkozzon.

“A Németországgal megromlott kapcsolatot a CEU-ügy csak tovább súlyosbította. Úgy tudjuk, Szijjártó többször próbált találkozót kezdeményezni Sigman Gabriellel, sikertelenül. Arra sincs sok esély, hogy egy Orbán–Merkel-találkozó a közeljövőben összejöjjön, noha úgy tudni, magyar részről lenne rá igény” – írták.

Szijjártó Péter korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a német kormánypolitika jelenleg kampányüzemmódban működik, a vezető politikusok és a német sajtó Magyarországgal szemben ellenséges kijelentései emiatt szaporodtak meg.

Hírdetés

Németországban szeptember 24-én tartanak szövetségi választásokat, melynek során a Bundestagba, a német parlamentbe választanak képviselőket. A kapcsolatok megromlása azonban nem feltétlen köthető a választásokhoz: a német sajtóban jóval a kampányidőszak előtt is előfordult Magyarországgal szemben ellenséges hangulatkeltés.

A Die Zeit német lap már jóval a választások előtt, április 26-án annak szükségességéről beszélt, hogy amennyiben a délkelet-európai kormányok különutas politikát folytatnak, az Európai Uniónak élnie kell a “puha erő” módszereivel, azaz kormányellenes tüntetések, civil szervezetek, pártok finanszírozásával kísérletet kell tennie a kormány elmozdítására.

A lap kifejezetten hangsúlyozta, és az Európai Unió részéről a “soft power” gyakorlása sikerének tudta be a Budapesten zajló tüntetéseket, ezzel elismerve, hogy a tüntetések külföldi nyomásgyakorlás részeként kezdődtek.

Júniusban a Tagesschau a magyar rendőrség ellen tett kirohanásokat, azzal vádolva a magyar hatóságokat, hogy meg tudták volna akadályozni az embercsempészek furgonjában megfulladt 71 illegális bevándorló halálát. A német újságírók ismeretlen úton hozzáfértek a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati aktáihoz, és az embercsempészek lehallgatott telefonbeszélgetéseinek részletét hozták nyilvánosságra, ez alapján fogalmaztak meg vádakat a magyar rendőrséggel szemben.

Szeptember elején a német kancellár maga is egyértelművé tette, hogy amennyiben a magyar kormány különutas politikát folytat az Európai Unió migrációs irányelveihez képest, abban az esetben meg kell vonni az uniós forrásokat Magyarországtól. Napokkal ezelőtt pedig a Die Zeit német lap értekezett arról, hogy az EU bírságot szabhat ki Magyarországra a migránskvóták elutasítása miatt, és abban az esetben, ha a magyar kormány nem hajlandó fizetni, megkezdődhet az EU területén magyar állami tulajdon lefoglalása.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »