Engedély nélkül dolgozhatnak az ukrán ápolók Magyarországon

Engedély nélkül dolgozhatnak az ukrán ápolók Magyarországon

A szerb és ukrán vendégmunkások engedély nélkül is vállalhatnak munkát Magyarországon, a kormány főként a az informatika, az elektronika, a feldolgozóipar és az építőipar, sőt, az egészségügy területén várja a szomszédos, de nem EU-tag országokból érkező munkaerőt.

A nemzetgazdasági tárca Magyar Közlönyben is közzétett módosítására a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda hívta fel a figyelmet: a vendégmunkásokat június óta engedély nélkül lehet foglalkoztatni informatikusként, mérnökként vagy programozóként, az ukrán munkavállalók pedig szintén június óta vízummentesen jöhetnek Magyarországra.

Zöld utat kaptak az ukrán és szerb építőipari munkások, varrónők, asztalosok, sőt az ápoló képzettséggel rendelkező munkavállalók is – utóbbi érthető enyhítés, tekintve, hogy a bérükkel és munkaterheikkel elégedetlen magyar ápolók százával hagyják el a szakmát.

Belföld MN Bezár egy kórházi osztály Szegeden is Szakdolgozóhiány miatt szeptemberig szünetel az elfekvőként funkcionáló osztály működése.

Mint az ügyvédi iroda szakértője megjegyzi, a rendeletmódosítás nagyban megkönnyíti a harmadik országból érkező állampolgárok hazai munkavállalását, a munkáltatókra pedig kevesebb adminisztratív teher nehezedik. Mind a szerb, mind az ukrán állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak hazánk területén 90 napig, azonban ha ennél tovább kívánnak dolgozni, akkor tartózkodási engedélyt kell szerezniük.

A munkáltatók ugyanakkor kötelesek bejelenteni az engedélymentes foglalkoztatást a munkaügyi központnak, legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján, a foglalkoztatás megszűnését pedig legkésőbb az azt követő napon.

A magyar kormány már 2016 ősze óta igyekszik ukrán dolgozókat behívni, hogy így enyhítsék a hazai munkaerőhiányt: első lépésként harmadára rövidítették a (most több szakmában is mellőzött) munkavállalási engedély beszerzési idejét, és lehetővé tették, hogy az ukrán állampolgárok is kapjanak közmunkát, igényelhessenek csokot.

Komoly külföldi reklámkampány is zajlott a hazaihoz képest olcsó és megbízható munkaerő átcsábításához, de az ukránok egyelőre így is inkább Lengyelországot választják Magyarország helyett.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »