Engedéllyel dolgoztak Romániában a Black Cube izraeli magánnyomozói

Engedéllyel dolgoztak Romániában a Black Cube izraeli magánnyomozói

Az izraeli Black Cube magánnyomozó iroda a legmagasabb körök engedélyével tevékenykedett Romániában – közölte a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész elleni lejárató adatok gyűjtésével gyanúsított cég a The Times of Israel című napilappal.

12961711_1179313205421228_4757068360920439015_n_bA két izraeli exügynök román rendőrök kíséretében

„A Black Cube minden kétséget kizáróan a törvényeket tiszteletben tartva, és a lehető legmagasabb körök jóváhagyásával és engedélyével tevékenykedett Romániában, és minden erejével azon dolgozik, hogy az ügy szerencsés véget érjen, és hogy Ron és David minél hamarabb hazatérhessen” – áll a cég közleményében, amelyben két, Bukarestben őrizetbe vett alkalmazottjukra utalnak. A Digi 24 hírcsatorna ugyanakkor az államfői hivatalból származó értesülésekre hivatkozva azt közölte: semmilyen romániai állami hatóság nem engedélyezte a Black Cube akcióját.

Mint arról beszámoltunk, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) őrizetbe vette a Black Cube két, korábban az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak dolgozó alkalmazottját, Ron Weinert és David Geclowiczot, akik a gyanú szerint megszerezték a sértettek internetes postafiókjainak jelszavát, és lemásolták a postafiókokban található információkat.

Az ügyészség szerint előbbi feladata az informatikai bűncselekmények elkövetése volt, míg utóbbi lépett kapcsolatba a célszemély ismeretségi körébe és családjához tartozó személyekkel. Mindkettejük tevékenységét a magánnyomozói irodából koordinálták. Tevékenységük fő célja az volt, hogy korrupcióra utaló bizonyítékok megszerzése révén kompromittálják Laura Codruţa Kövesi DNA-vezetőt.

Weiner és Geclowicz márciusban hajtották végre akcióikat. Ezen időszak alatt Kövesi három ismerősének postafiókjait is feltörték. A Black Cube viszont a Times of Israel című lapnak cáfolta a DIICOT által megfogalmazott vádakat, és azt közölte: a román kormányt, illetve a kormánynak alárendelt intézményeket érintő korrupciós ügyekben folytattak nyomozást, két munkatársukat pedig azt követően tartóztatták le, hogy „jelentős felfedezéseket” tettek. A cég szerint alkalmazottai tiszteletben tartották a román törvényeket, és az ellenük megfogalmazott vádak hamisak.

Weinert és Geclowiczot szerdán egyébként a rendőrségi fogdából átszállították az Országos Rendőr-főkapitányságra, hogy jelen legyenek, amikor a rendőrségi szakértők átvizsgálják mobiltelefonjaikat és laaptopjaikat.

A HotNews hírportál szerint a Black Cube két, a DNA látókörébe került médiamogul megbízásából tevékenykedett Romániában, és Kövesin kívül még hét személyt figyelt meg. Az illetékes bíróság egyébként kedden 30-ról 20 napra csökkentette a két férfi előzetes letartóztatásának időtartamát.

A londoni és párizsi kirendeltséggel is rendelkező Black Cube nyomozóirodát 2010-ben alapította Tel-Avivban az izraeli hírszerzés két volt munkatársa, Dan Zorella és Avi Yanus. A cég jogi és hírszerzési szolgáltatásokat is nyújt, hírnevét gazdasági bűncselekményekkel vádolt üzletemberek bírósági képviseletével szerezte.

A The Wall Street Journal 2015-ben arról írt, hogy a cég alkalmazottai magánjellegű kiberbűnözés-elhárítási akciókban vettek részt, amelyek során hackerek közé szivárogtak be. A cég tiszteletbeli elnöke idén március 17-én bekövetkezett haláláig Meir Dagan, a Moszad korábbi igazgatója volt. A Black Cube az izraeli hírszerzés és elhárítás számos korábbi munkatársát alkalmazta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »