Energetikailag önfenntartóvá válhat a háromszéki tábor

Energetikailag önfenntartóvá válhat a háromszéki tábor

Energetikai szempontból az ország első önfenntartó táborává válhat a zabolai Csipkés Kovászna megyében. A sepsiszentgyörgyi művészeti és népiskola által működtetett tábor „zöld projektje” egyelőre a megújuló energiát hasznosító berendezések fontosságára hívja fel a figyelmet, de abban bíznak, hogy hasonló szerkezetekkel tudják biztosítani a tábor energiaszükségletét is.  

Csipk�s T�bor-Tabara Csipkes Zabala (3)_b(Archív felvétel)

A Kovászna Megyei Tanács által fenntartott intézmény tavaly benevezett egy környezetvédelmi projektbe, a pályázat végül nem nyert, de az elképzelést megvalósították. Felhívást intéztek a  Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelmi szakos diákjaihoz, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának környezettudomány szakos hallgatóihoz, hogy találjanak ki olyan rendszereket, amelyek megújuló energiaforrásokkal, nap-, szél- és vízenergiával működnek.

Az elmúlt hetekben a fiatalok a Csipkésben táboroztak, és próbálták megvalósítani elképzeléseiket, ehhez a szakmai hátteret Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerének Fejlesztési Egyesülete biztosította. Gáj Nándor, a tábort működtető népiskola igazgatója szerint a diákok érdekes ötletekkel rukkoltak elő, például „sör-kollektort” készítettek: üres sörös dobozokat illesztettek össze, és ebből készítettek napkollektort. „Tele van az internet olcsón kivitelezhető, hulladék-anyagokból készített rendszerekkel, ezek hatásfoka kisebb, mint a gyári berendezéseké, de használhatók, és felkeltik a fiatalok érdeklődését a téma iránt” – mondta az igazgató.

A zabolai Csipkést az országos táborigazgatóság három évvel ezelőtt átadta a Kovászna Megyei Tanácsnak, ez pedig a művészeti és népiskolára gondjaira bízta. A tanintézet önkéntesek segítségével és saját költségvetéséből tette lakhatóvá a 37 éves tábort, még tíz ház korszerűsítése hátra van.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »