„Én vagyok Fidel” – több ezren éltették a diktátort gyászmenetén

„Én vagyok Fidel” – több ezren éltették a diktátort gyászmenetén

Több ezren fogadták a vidéki kubai városokban azt a menetet, amely Fidel Castro hamvait szállítja. Az emberek hangosan éltették a múlt héten elhunyt forradalmárt és diktátort. Castrót vasárnap helyezik végső nyugalomra. Európából várhatóan a görög miniszterelnök, az ír Sinn Féin vezetője és a volt spanyol király lesz ott a gyászszertartáson. Nem megy viszont el a temetésre az amerikai, az orosz és a kínai elnök, és távol marad az uniós vezetők többsége is.

„Én vagyok Fidel, én vagyok Fidel” – kiabálták helyiek Matanzasban. A kubai városban több ezren várták az út mentén azt a konvojt, amely a múlt héten elhunyt forradalmár és diktátor, Fidel Castro hamvait szállította. Sokan nemzeti zászlókat lengettek, és Castro képmását tartották a kezükben.

„Nincsenek szavak arra a fájdalomra, amit érzünk. Ő még mindig itt van, nem ment el, velünk van. Ő bennünk él, és bennünk fog élni” – mondta Eilys Arias, a matanzasi kommunista párt tagja.

A diktátor urnáját egy kis koporsóban szállítják Kuba fővárosából, Havannából az ország túlsó végén fekvő Santiago de Cubába. Az út négy napig tart, a gyászmenet ezalatt visszafelé járja végig azt az útvonalat, amelyen az ötvenes évek végén Castro és társai haladtak végig, hogy megdöntsék a Batista-rendszert.

Éljenezve fogadták a hamvakat Santa Clarán is, ahol a marxista gerilla, Che Guevara szobra előtt is elhaladt a menet.

„Minden, amink van, minden, ami vagyunk, neki köszönhetjük. Mi a kubai forradalommal, Fidellel együtt, Fidellel a szívünkben születtünk, és soha nem fogjuk elfeledni ezt a nagyszerű embert. Köszönjük Istennek, hogy megismerhettük” – mondta egy helyi házaspár, Diret és Yahir.

Az Amerikában élő emigráns kubaiak viszont örültek Castro halálának, és korábban tánccal, zenével ünnepelték a hírt. Az ő szemükben ugyanis a kubai vezető az elnyomás, a diktatúra és a szabadság eltiprásának jelképe volt.

Castrót december negyedikén helyezik végső nyugalomra. A gyászszertartáson nagyrészt latin-amerikai vezetők lesznek jelen arra sem az amerikai, sem az orosz, sem a kínai elnök nem megy el. Az uniós kormányfők közül is csupán a radikális baloldalinak mondott Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprász teszi tiszteletét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »