Emmi: az ENSZ-jelentés gyoldalú, esetenként torzít

Az emberi erőforrások minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága szerint az ENSZ tisztviselői számára elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány a családi értékeket több módon és eszközzel támogatja, és “mesterségesen szembeállítják” a családok és a nők támogatásának ügyét egymással.

Az államtitkárság pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye arra reagált, hogy az ENSZ szakértői csoportjának elnök-jelentéstevője szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést “konzervatív családi értékekre épülő” ideológiával palástolja. Frances Raday pénteki Budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a nőkkel szembeni diszkriminációt és a nők szerepének megerősítését önálló problémakörként kell kezelni.

Az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága közleményében azt írta: az ENSZ nőkkel szembeni diszkrimináció feltárására létrehozott munkacsoportja “egyoldalúan, esetenként eltorzítva” mutatja be azokat az intézkedéseket, amelyekkel az állam évek óta támogatja a magyar nőket.

Álláspontjuk szerint az ENSZ munkacsoportja azt állítja, hogy a kormány a nőket csak háztartásbeliként és családanyaként idealizálja. Ezzel szemben állnak a kormányzat elmúlt években tett intézkedései – írták -, így “a női foglalkoztatás jelentős bővítse, az ezt segítő gyed extra bevezetése, a gyermekek nappali ellátását biztosító intézményrendszer fejlesztése vagy akár a Nők40” program.

Sajnálatosnak tartják, hogy “függetlennek nevezett nemzetközi szervezetek az objektivitást nélkülöző jelentéseket készíthetnek” az országról az együttműködés és a kormányzat konstruktív hozzáállása ellenére is.

A kormány továbbra is elkötelezett a nők támogatása mellett, aminek elengedhetetlenül fontos eleme a segítségnyújtás a munka és család egyensúlyának kialakításában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »