Emléksétány fákból

Tizenhat település hozta létre Magyarország első Rákóczi sétányát a Nógrád megyei Romhányban.

A faültetésre a Rákóczi-emlékfák első országos találkozóján került sor. Az új emlékpark egy határokon átnyúló kezdeményezés: jövőre még többen csatlakoznak hozzá a Kárpát-medencéből.

Romhány határában áll egy, a koronájában Nagy-Magyarországot formázó több mint 300 éves törökmogyorófa. A községben máig élő legenda szerint a fát még II. Rákóczi Ferenc ültette a szabadságharc legutolsó csatája után, amelyet a község határában vívott.

Magyarországon tizenhat olyan település van, amely hasonló fákat őriz. Idén először Romhányban találkoztak, hogy összefogásukból egy új Rákóczi-hagyomány szülessen.

„Én mindenféleképpen támogatom. Amíg nekem ehhez közöm van, természetesen támogatni fogom, és mindenféleképpen azon leszek, hogy Süttő ennek részese legyen, és természetesen vállalja majd a rákövetkező valamelyik rendezvényt ott a Dunakanyarban” – nyilatkozta Czermann János, Süttő polgármestere.

2017-től évente két új Rákóczi-fasor születik majd Magyarországon, de a szervezők azt remélik, a kezdeményezés átlépi a határokat.

„Fákat az unokák számára szoktunk ültetni, és reméljük azt is, hogy nemcsak a 16 fa lesz, hanem kiterebélyesedik egy kicsit tágabb értelemben nemcsak a mostani Magyarországra, hanem a Felvidékre, Erdélybe, és ahol még ilyen emlékeket ápolnak” – mondta el a Rákóczi-emlékfák Országos Találkozójának főszervezője, Hajdú István.

Jövő tavasszal a Borsod megyei Ziliz, ősszel pedig a hajdúsági Mikepércs lesz a találkozó házigazdája.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »