Emlékérmét bocsát ki a jegybank a Zrínyi-emlékév keretein belül

Emlékérmét bocsát ki a jegybank a Zrínyi-emlékév keretein belül

A Zrínyi-emlékév tiszteletére 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Az emlékérmék a 2004-ben indított Magyar várak sorozat részeként jelennek meg, követve a Visegrádi, Diósgyőri, Munkácsi, Gyulai, Siklósi és a Kőszegi Jurisics-várat – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Az emlékérmék a várvédő Zrínyi Miklós és csapata hősies helytállásának állítanak emléket, a várkapitány híres kirohanásának 450. évfordulóján. Az emlékérmék különlegessége amellett, hogy mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak, az MNB-s kibocsátások történetében most először a mikroméretű írás díszítőelemként, különleges felületi struktúrával gazdagítja az érmeképet. Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Az előlap fő motívuma a kezében buzogányt és kardot tartó Zrínyi Miklós páncélzatban megjelenített alakja, melytől jobbra a Zrínyi Miklós és a Szigetvár védője felirat olvasható. Itt találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is. Az érme hátoldalán a Szigetvári vár déli oldalának ábrázolása látható, előterében a dédunoka Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művének mikro méretű írással megjelenített részletével, amelyben Zrínyi a kirohanásra buzdítja vitézeit.

Az idézet felületi struktúraként való megjelenítése unikum a jegybanki emlékérme-kibocsátás történetében. Az emlékérméket Szanyi Borbála tervezte, mesterjegye a hátoldalon, a vár ábrázolásába ágyazva található.

 

MTI

The post Emlékérmét bocsát ki a jegybank a Zrínyi-emlékév keretein belül appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »