Emiatt nem akarnak hajdinatermesztéssel foglalkozni Ukrajnában

A hajdina termesztésének költségeit nem fedezik még a folyamatosan növekvő árak sem. Emiatt a mezőgazdászok nem akarnak hajdinát vetni még annak ellenére sem, hogy ez Ukrajnában folyamatosan hiánycikk – közölte az ukrajnai farmerszövetség és a magán földtulajdonosok főigazgató-helyettese, Mihail Dankevics.

Szavai alapján a hajdina nagyon igényli a megfelelő klímát és a megfelelő minőségű talajt, és emiatt nagyon nehéz megfelelő mennyiségű termést elérniük a gazdáknak – tudatja a Golos.ua.

Míg a hajdina átlagos termése esetén a felvásárlási árakat figyelembe véve a termelő bevétele 21 ezer hrivnya/hektár, addig gabonából vagy szójából sokkal magasabb bevételre lehet szert tenni.

Az Agrárgazdasági Intézet előrejelzése alapján a jövő évben 15 százalékos növekedés várható a hajdina termése terén.

Az Állami Statisztikai Szolgálat adatai alapján egyelőre a hajdina átlagos ára Ukrajnában 36, 65 hrivnyára szökött fel. A fővárosi piacokon az átlagos ár kilogrammonként jelenleg 30 hrivnyánál kezdődik.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: hajdina, mezőgazdaság, Ukrajna, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »