Emelkedhet nyártól a gyes

Emelkedhet nyártól a gyes

Elfogadta a képviselőház munkaügyi bizottsága a kismamáknak járó gyermeknevelési juttatás emelésére vonatkozó törvénytervezetet, amely idén július elsejétől léphet érvénybe, amennyiben a döntéshozó kamara, a képviselőház is rábólint az elképzelésre.

kismamak_6_or_b

A tervezet szerint a mostani 600 lejről 1000 lejre emelnék a gyermeknevelési szabadságon lévő kismamák minimális juttatását – ez a bruttó minimálbér 85 százaléka lesz, május elsejétől ugyanis a garantált legkevesebb jövedelem 1250 lejre emelkedik.

Ugyanakkor eltörölnék a 3400 lejes maximális határt, jelenleg ugyanis az érintett hölgyek legfeljebb ekkora jövedelmet kaphatnak, amennyiben azonban a jogszabály hatályba lép, a kismamák a megelőző tizenkét hónapban kapott bérük átlaga 85 százalékának megfelelő összegben részesülnek majd.

A tervezet azt is előírja, hogy a gyesen lévő nők ugyanakkora juttatásban részesülnek, függetlenül attól, hogy tizenkét vagy huszonnégy hónapos szabadságot igényelnek, azok pedig, akik egy év után ismét dolgozni kezdenek, a minimális juttatás 50 százalékát – körülbelül 500 lejt – kapják pluszjövedelemként. Az ikreket, illetve többes ikreket világra hozó hölgyek a bruttó minimálbér 85 százalékának megfelelő összegben is részesülhetnek.

Az alsóház munkaügyi bizottságának ülésén jelen lévő Ana Costea munkaügyi miniszter rámutatott: nem ért egyet a képviselők által elfogadott módosítások mindegyikével. A tárcavezető úgy vélte: meg kellene tartani a 3400 lejes határértéket, szerinte ugyanis a tervezetben szereplő módosítás a költségvetés szempontjából nem fenntartható.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »