Embertelen Kína

Embertelen Kína

Bakonyi Bence fotográfus egy évet töltött Kínában, a képein nyoma sincs a majd’ másfél milliárd ember alkotta tömegnek: üres autópályák, elhagyott temetők, gazdátlan bringák, égve felejtett világítás a felhőkarcolókban. Apokalipszis?

Nem, Bence nem a végzet fakó lován utazott Kínába, hanem repülővel. Hévíz városa küldte ki, hogy a Kína déli részén található Guilinnal – itt van az ország egyik leglátványosabb vidéke a dokumentumfilmekből jól ismert hegyekkel, rizsföldekkel és kupolás épületekkel – erősítsék a 2012-ben aláírt testvérvárosi kapcsolatokat.

A fiatal magyar fotós azonban nem állt meg a testvérvárosi kapcsolatok ápolásánál, hiszen egy évet töltött el az országban, de elutazott Délkelet-Ázsia országaiba is, így járt Kambodzsában és Szingapúrban is.

Mégis Kínát érezte nagy falatnak. Ahogy weboldalán fogalmaz, „egy év Kínában tartózkodásom és utazásaim alatt próbáltam otthonra lelni a számomra teljesen ismeretlen világban. S mivel az otthon az, ahol az ember önmagára talál, így a fotográfiák Kínára vetített önarcképnek is tekinthetők. Kínai nyelvtudás és segítség nélkül nehéz volt kommunikálni az emberekkel, ezért kerültem a fotózások alkalmával az emberábrázolást és környezetükre helyeztem a hangsúlyt.”

Több ezer kilométer vonaton

Utazásai kezdetén az ország távoli tájait fedezte fel, azonban a hatalmas tömegtől itt sem tudott elszakadni. A nemzeti ünnepeken százmilliók kelnek útra, a legtöbben a vonatot választják, mert az a legolcsóbb.” Bence is így tett, amikor a Góbi sivatagba utazott. „Sanghajból az út 3700 kilométer, a legolcsóbb, 8 ezer forintos vonatjegyet vásároltam meg. Ennek az lett az eredménye, hogy szinte az egész utat végigálltam a folyosón, a hátizsákomra dőlve aludtam éjszakánként. Szerencsémre a helyszínen az összes szállás tele volt, végül egy helyi családnál fogadtak be. Itt találkoztam harbini turistákkal, ők beszéltek angolul, és nagyon sokat segítettek, velük néztem meg a sivatagot, ahol a fotósorozatban látható első képek készültek.”

Bakonyi Bence nagyon tolakodónak és erőszakosnak találta a kínaiakat, azonban csak a nagyvárosokban. „A metrón és a reggeli, délutáni csúcsforgalomban borzasztó, hogy mennyien vannak, a metrón nem veszik emberszámba egymást, csak a lökdösődés az úr. Az is igaz azonban, hogy nagyon kedvesek és segítőkészek. A parkokban mindenki megmutatja a sárkányrepülőjét vagy a drónját, lehet játszani a gyerekekkel, nagyon érdeklődőek az európai iránt. Azonban úgy éreztem, hogy az én érdeklődésemet már hűvösen fogadják.”

Bence ezért jutott arra az álláspontra, hogy csak azért is emberek nélkül fogja megmutatni Kínát, amiben természetesen a kínai nyelvtudás hiánya is szerepet játszott.

„Utazásom első felében a vidéket jártam, és tervezetlenül utaztam és igyekeztem a nagyvárosokat nem érinteni, de idővel mégis egyre nagyobb és nagyobb városokban találtam magam.”

Éjszakai műszak Sanghajban

Így történt, hogy sokat fényképezett Sanghajban, mert a legnagyobb kihívás itt volt bemutatni a 26 milliós megapoliszt kísértetvárosként. „Úgy nézett ki egy napom, hogy délután 2-3 körül keltem, aztán hajnalig jártam egy összehajtható biciklivel az utcákat, melyet egy ott élő magyar családtól kaptam. Olyan helyszíneket kerestem, ahol a régi nyomornegyedeknek állítanak hátteret az elmúlt években épült felhőkarcolók. Ilyeneket itt még találni, bár folyamatosan bontják el a régi városra emlékeztető negyedeket.”

A folyamatos éjszakai műszak kevés kockázatot rejtett magában, Bence szerint „nagyon biztonságos Kína, soha nem volt rossz érzésem, akár éjjel fényképezőgéppel a nyakamban járni a várost.”

Az egy év kitartó munkája végül meghozta gyümölcsét. Bence képein egy félelmetesen rideg és üres Kína tárul elénk, képzeletet felülmúlva rávilágít arra a kérdésre, hogy mi maradhat utánunk, ha a fakó lovas egyszer beteljesíti feladatát.

Zhangye Fotó: Bakonyi Bence

Jinshan Fotó: Bakonyi Bence

Jinshan Fotó: Bakonyi Bence

Jinshan Fotó: Bakonyi Bence

Jinshan Fotó: Bakonyi Bence

Zhangye Fotó: Bakonyi Bence

Hongkong Fotó: Bakonyi Bence

Shanghaj Fotó: Bakonyi Bence

Hongkong Fotó: Bakonyi Bence

Hongkong Fotó: Bakonyi Bence

Hongkong Fotó: Bakonyi Bence

Hongkong Fotó: Bakonyi Bence

Shanghaj Fotó: Bakonyi Bence

Shanghaj Fotó: Bakonyi Bence

Shanghaj Fotó: Bakonyi Bence

Hongkong Fotó: Bakonyi Bence

Shanghaj Fotó: Bakonyi Bence


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »