Emberes holdmisszióra készül Kína

Kína megkezdte az emberrel történő holdmissziók kivitelezéséhez szükséges technológiai alapok kidolgozását – jelentette be az emberi részvétellel folyó kínai űrprogram vezető mérnöke.

Csou Csienping a második kínai űrállomás csütörtöki fellövése alkalmából elmondta, hogy az ember vezette holdmissziókhoz szükséges technológia jóval bonyolultabb annál, amit a jelenlegi küldetésekhez használnak.

Mint hozzátette, a sikeres misszióhoz Kínának nagyobb kapacitású rakétákra, a Hold felszínén való landolásra és visszatérésre képes ember vezette űrhajóra, továbbá a Föld és a Hold közötti közlekedésre képes űrjárműre van szüksége.

A szakember kifejtette, hogy technikai szempontból az ország déli részén lévő Hajnan tartománybeli Vencsang űrrakéta-indítóállomás lenne alkalmas az emberi részvétellel történő holdmisszió kivitelezéséhez.

Mennyei Palota

A 2014-ben befejezett bázis a negyedik kínai űrrakéta-indítóállomás. A bázis alacsony tengerszintfeletti magassága és az Egyenlítőhöz való közelsége kedvező feltételeket jelent a hordozórakéták kapacitását és a műholdak élettartamát illetően.

Kína helyi idő szerint csütörtök este fellőtte a világűrbe második űrállomását a Tienkung-2-est az északnyugat-kínai Csiucsüen űrközpontból.

A tervek szerint a jövő hónapban indítják a Sencsou-11 űrhajót kétfős legénységgel, akiknek az lesz a feladata, hogy dokkoljanak az űrállomással, és egy hónapot töltsenek el annak fedélzetén.

A magyarul Mennyei Palota nevű űrállomásmodult szakértők fontos mérföldkőnek tartják az évtized végére tervezett küldetéshez a Marsra.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Holdbázist építenek az oroszokGigantikus égi ütközésből született a HoldElőször kapott engedélyt magáncég üzleti célú holdra szállásraRovatok: TudományTelepülés: KínaCímkék: tudomány, kutatás, űrkutatás, holdmisszió, Hold, Kína, Mennyei Palota, Tienkung-2Forrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »