Emberek százezreinek életét tették tönkre – budapesti kitelepítésekre emlékezünk

A budapesti kitelepítések kezdetének 65. évfordulója alkalmából a budafoki evangélikus templomnál tartott megemlékezésen elhangzott, hogy a kitelepítések “minimális célja a “horthysta” középosztály megfélemlítése, maximális célja” a megsemmisítése volt, végül a középosztályt hosszú távon perifériára szorították.

Magyar Menedék - Badiny

A kitelepítések alkalmával az állam által nem kívánatosnak nyilvánított embereket kényszerlakhelyre költöztették.

A kitelepítési akciókkal országszerte emberek százezreinek életét tették tönkre, kiszakították őket környezetükből, családjuktól, megfosztották őket barátaiktól, megélhetésüktől. Az internálásoknak és a kényszerlakhely-kijelöléseknek a Nagy Imre-kormány vetett véget 1953-ban, de az internáltak nem kaphatták vissza lakásaikat, ingatlanjaikat, és a legtöbb esetben még eredeti lakóhelyükre sem térhettek vissza.

2012. március 13-án az Országgyűlés határozatot fogadott el az ötvenes évek elején a kommunista diktatúra által elkövetett tömeges kitelepítések hatvanadik évfordulója alkalmából. A határozattal megemlékeztek az áldozatokról, és egyúttal tisztelettel adóztak azon települések lakosai előtt, akik befogadták a bolsevik diktatúra által meghurcolt, kitelepített embereket.

A Budapestről kitelepítetteknek a budafoki evangélikus templom kertjében állítottak emlékművet.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »