Emberek ezrei haltak meg az ENSZ miatt

Emberek ezrei haltak meg az ENSZ miatt

Az ENSZ csütörtökön elismerte, részes abban, hogy évekkel ezelőtt behurcolták a kolerát Haitire; a járványban több ezren vesztették életüket a Karib-térségbeli országban.

Kutatók szerint számos bizonyíték van arra, hogy az ENSZ békefenntartóinak táborából a nem megfelelően kezelt szennyvíz útján került kolerabaktérium Haiti legnagyobb folyójába 2010 októberében. A fertőzésben több mint 9200 ember meghalt, 800 000-nél többen megbetegedtek.

A világszervezet eddig sohasem ismerte el felelősségét, az áldozatoknak az amerikai bíróságokhoz benyújtott kereseteire a diplomáciai mentességre hivatkozva nem válaszolt.

Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője helyi idő szerint csütörtökön adta ki a közleményt, amelynek tanúsága szerint a világszervezet egy lépéssel előbbre jutott annak beismeréséhez, hogy „bizonyos” felelősség terheli.

A kijelentést üdvözölték az áldozatok ügyvédei. Mario Joseph haiti emberjogi ügyvéd, akinek irodája a betegség behurcolásával az ENSZ-t vádoló 5000 áldozatot képviseli, kijelentette, hogy az újabb fejlemény több ezer haiti „jelentős győzelmét” jelenti.

New Yorkban ugyanakkor csütörtökön egy szövetségi másodfokú fellebbviteli bíróság megerősítette egy elsőfokú bíróság 2015-ös döntését, amely elutasította az ENSZ elleni keresetet, egyben fenntartotta az ENSZ diplomáciai mentességét. A kolera áldozatainak és ügyvédeiknek kilencven napjuk van arra, hogy eldöntsék, az amerikai szövetségi legfelső bírósághoz fordulnak-e ügyükkel.

Hak csütörtökön arról is beszámolt, hogy az ENSZ „jelentősen új lépéseket” mérlegel, amelyeket az elkövetkező két hónapban hoz nyilvánosságra. Újságíróknak később azt is elmondta, hogy az ENSZ által megbízott testület megvizsgálta a világszervezet érintettségét az ügyben, és kiderült, hogy Haitin egy helyi szerződéses vállalkozó nem kezelte megfelelően az ENSZ-bázis szennyvízét.

Mint a szóvivő hangsúlyozta, „igyekeztünk megvizsgálni pontosan, mit tehetünk saját szerepünkkel kapcsolatban”, és miképpen lehet az ügyet lezárni. Arról nem számolt be, hogy felmerült-e a kártérítés kérdése a vizsgálat során.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »