Emberek Aranyban – „Fejedelmi sírok leletei a Sztyeppe Piramisokból”

Emberek Aranyban – „Fejedelmi sírok leletei a Sztyeppe Piramisokból”

Magyarországon utoljára látható az a kiállítás, amely 2012-ben érkezett először hazánkba Kazahsztánból, s azóta több nagyvárosban is bemutatták. Krym Altynbekov professzor 2500-3000 éves aranykincseket bemutató tárlata a lovas nomád népek aranykorát mutatja be, mely alapjaiban határozta meg a nyugati és a keleti civilizációt egyaránt.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Budapesten, az AVE Kiállítóházban búcsúzik el a magyar közönségtől, majd hazaszállítják Kazahsztánba az Emberek Aranyban című kiállítást, amely a keleti sztyeppéken aranypompába temetett fejedelmek kincseit mutatja be.

A tárlat alternatív szemszögből keres válaszokat a magyarság eredetére, múltjára. Megtekintése után átfogó képet kaphatunk az ókori világ lovas nomád birodalmáról.

A kiállított leletek a Kazahsztáni – kurgánoknak nevezett – halomsírok mélyéről előkerült páratlan kincsek reprodukciói. Issyk-kurgánból és a Berel mellett feltárt – világviszonylatban is ritkaságszámba menő – lovas temetkezés leleteiből származnak. Időutazáson keresztül repítenek íjfeszítő kultúránk és a kazah nép eredőjeként tekinthető sztyeppei lovas-nomád nemzet 2500-3000 évvel ezelőtti fejedelmi világába, mely az ókor bölcsőjének tekinthető. Megelevenedik számos lelőhely, valamint a látogatók betekintést nyernek a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisainak technológiájába. Megismerhetik azt az emberfeletti munkát, amely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből és vászonból lévő temetkezési emlékeik is megelevenednek. A bemutatott tárlat bizonyítja a hatalmas erejű sztyeppei kultúra művészi alkotásainak tökélyét, máig utánozhatatlan egyediségét, megfejtetlen ékszerkészítési technológiájának titkát, valamint színes képet ad a szkíta és türk eredetű népek életéről, kultúrájáról, gazdagságáról.

A tárgyak hitelességét Krym Altynbekov restaurátor privát intézete az Ostrov Krym intézet szavatolja. Krym Altynbekov nevéhez fűződik az 1969-ben, Issyk falu mellett feltárt Aranyember végleges rekonstrukciója, a bereli sírmező leleteinek konzerválása, ő mentette meg 2012-ben a Mongólia területén talált türk fejedelmi mauzóleum festett agyaghadseregét, valamint készítette el a H. Parzinger által megtalált, és az évszázad leleteként ismert Arzhan II kurgán szkíta fejedelmi sírjának rekonstrukcióját is.

Krym Altynbekov professzor munkásságáért és a kiállítási anyag hazai bemutatásáért 2014. március 14-én megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Budapesten.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »