Embercsempészekre csaptak le görög és spanyol rendőrök

Feltételezett embercsempészeket vettek őrizetbe a görög és a spanyol hatóságok is. Utóbbiakról azt feltételezik, hogy az Iszlám Államhoz köthető bűnözők kerültek – írja az MTI a két ország rendőrségének hétfői tájékoztatása alapján.

Görögországban a török határon vasárnap fogtak el három férfit, akik három gépkocsival összesen 15 szíriai menekültet csempésztek át. A hatóságok azt gyanítják, hogy az őrizetbe vettek egy nemzetközi embercsempész-hálózat tagjai. Egy görög rendőr a dpa német hírügynökségnek elmondta, a migránsok valószínűleg átkeltek a görög-török határon húzódó Évrosz folyón, majd a csempészek felvették őket.

A nyugat-balkáni migrációs útvonal márciusi lezárása óta több mint 61 ezer menekült és menedékkérő rekedt Görögországban, de a rendőrség szinte naponta rábukkan olyan kisebb migránscsoportokra, akik csempészek segítségével igyekeznek Nyugat-Európába jutni.

Eközben Spanyolországban hétfőn négy feltételezett iszlamistát vettek őrizetbe, akik szervezett formában Törökországon keresztül csempésztek be Európába magukat menekülteknek kiadó dzsihadistákat. A spanyol belügyminisztérium közlése szerint a négy férfi valószínűleg kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. Két gyanúsítottat Galiciában fogtak el, a másik kettőt az andalúziai Almeríában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »