Elviselhetetlen zajokat okoz a légi folyosó a lakóknak

Elviselhetetlen zajokat okoz a légi folyosó a lakóknak

Elviselhetetlen zajra panaszkodnak a XVII. kerületi Rákoshegy lakói. A kertvárosi terület fölött már tizenkilenc éve légi folyosó van, egy felújítás miatt azonban május óta még nagyobb a terhelés. Az ott lakók szerint törvényesen nem repülhetnének gépek lakott terület felett. Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerint az illetékes miniszterek egymásra mutogatnak az ügyben.

„Én itt lakom a másik utcában, gyakorlatilag akár fel-, akár leszálló gépek teljesen közel, 100 méterre repkednek a ház felett.”

Ömlött a panasz a rákoshegyiekből, amikor az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a Liszt Ferenc repülőtér okozta zajproblémákról érdeklődött. Míg más európai országokban 40-50 decibel a megengedett éjszakai határérték, Ferihegy esetében ez 55 decibel.

„Ez azt jelenti, mintha bármelyikőjükhöz odamennék egy cintányérral, 10-15 percenként csapnék egyet a fülük mellett, és utána azt mondanám, hogy átlagolom a zaj mértékét, és jól érezték-e magukat, mert átlagban a 15 perces szünetekben csökkentett a zajmérték. Így mérik a zajhatárértékeket, és jelen pillanatban nem az a szörnyű, hogy a környezetvédelmi intézményrendszer nem tud mit tenni, hanem az, hogy nem is látszódik, hogy akar valamit tenni” – fejtette ki Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

A Demokratikus Koalíció helyi politikusa, aki maga is a környéken lakik, azt mondta: nem a reptér bezárása a megoldás.

„Ezt a forgalmat most el kell viselni, és nem azt kell előtérbe helyezni, hogy a repteret zárjuk be, amit itt sokan akarnak, hanem azt, hogy azokat a pénzeket, amelyeket a reptér fizet a XVII. kerületnek, illetve a forgalomnövekedésből adódó többletbevételt fordítsa a kerület az érintett lakók kártalanítására, akár kivásárlással, akár légkondicionáló berendezés beszerelésének támogatásával, akár hang- vagy hőszigetelés támogatásával” – mondta Kroutil Gyula.

Sokan azt mondják: amikor odaköltöztek, nem volt jele, hogy később ekkora lesz a zaj.

„Amikor ideköltöztünk ’92-ben, akkor semmi. Őzikék voltak, az erdő szélén lakunk, bejöttek az őzek. A gyerekeket, a lányomat, a fiamat kivittük az erdőbe, hogy itt vannak az állatok, csodálatos volt. Most meg az ember nem mer kimenni a kertbe” – panaszkodott Komáromi Lászlóné.

A lakók azt szeretnék elérni, hogy állítsák vissza a 19 évvel ezelőtti helyzetet, és a gépek ne szállhassanak a házak fölé.

„50 év munkája van a házunkban. Mi 50 éve vettük meg, hát hogy képzelik, hova menjünk? A férjem 76 éves, »régi fát nem lehet átültetni«. Hanem tessék az előírt szabályokat, amelyeket már a bíróság is meghatározott, betartani. Az éjszakai repüléseket betiltani” – mondta egy másik helyi lakos.

A reptér üzemeltetésének jogát 2005-ben privatizálták. A szerződésben azt is meghatározták, hogy az akkori környezetvédelmi szabályokat nem lehet szigorítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »