Elveszik a munkát, de nem akarnak dolgozni

Több mint a magyarok háromnegyede gondolja, hogy a menekültek növelik a terrorveszélyt, és csaknem ugyanennyien vannak negatív véleménnyel a muszlimokról. Ez alapján a kötelező betelepítési kvótáról szóló őszi népszavazáson már csak a részvételi hajlandóság boríthatja az eredményt.

Tíz vizsgált európai uniós ország közül Magyarországon kérnek legkevésbé a menekültekből – derül ki a Pew Research Center felméréséből. Míg nálunk a megkérdezettek 76 százaléka mondja, hogy a menekültek beengedése növeli a terrorveszélyt, a migrációs hullám megfékezéséért szinte ugyanolyan erősen küzdő lengyeleknél ez az arány 71, a hollandoknál és a németeknél 61-61 százalék.

„Elveszik a munkát”

Még ennél is egyértelműbb a magyar válaszolók véleménye abból a szempontból, hogy milyen hatással vannak a menekültek a magyar gazdaságra: a megkérdezettek 82 százaléka mondja azt nálunk, hogy a betelepülők csak felesleges terhet jelentenek, elveszik a munkát és a szociális juttatásokat. A lengyeleknél (75 százalék), a görögöknél (72), az olaszoknál (65) és a franciáknál (53) gondolkodik még hasonlóan a megkérdezettek több mint fele.

Nálunk 43 százalék állította, hogy az országban tartózkodó menekültek inkább tehetők felelőssé a bűnözésért, mint más csoportok, ebben csak az olaszok és a svédek előznek meg minket 47 és 46 százalékkal.

Minden vizsgált országban több válaszoló állította, hogy a muszlimok inkább tartanak távolságot, mint hogy felvegyék a helyi értékeket, Magyarországon a helyi iszlámhívő közösség mindössze a megkérdezettek 16 százaléka szerint próbál beilleszkedni, 76 százalék pedig azt mondja, hogy távolságot tartanak.

A baloldali szavazók sem kérnek a menekültekből

Érdekesség, hogy a magyarok a felmérés szerint ideológiai állástól függetlenül elutasítók a menekültekkel szemben: a jobboldaliak 76, a baloldaliak 69, a centristák 75 százaléka mondana nemet rájuk.

A magyar megkérdezettek álltak ki egyébként legnagyobb mértékben amellett, hogy a születési hely különösen fontos a nemzeti identitás szempontjából (52 százalék), és amellett is, hogy a szokások és a tradíciók kifejezetten lényegesek a nemzeti önazonossággal kapcsolatban (68 százalék).

Magyarországon október 2-án tartanak népszavazást az Európai Bizottság által szorgalmazott kötelező menekültbetelepítési kvótáról. A magyar választópolgároknak az alábbi kérdésre kell majd választ adniuk: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »