Elveszett angolszász szigetre bukkantak egy angol falu területén

Elveszett angolszász szigetre bukkantak egy angol falu területén

Brit régészek egy korábban ismeretlen angolszász sziget nyomaira bukkantak – jelentették be nemrég a Sheffieldi Egyetem kutatói. A felfedezést a szakma az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb brit régészeti szenzációjaként értékelte. 

A sziget nyomaira a lincolnshire-i (Kelet-Anglia) Louth mellett található Little Carlton faluban találtak rá. Az egykori közép angolszász települést Graham Vickers, egy helyi amatőr régész fedezte fel. Miközben éppen a szántóföldön kutatott fémdetektorával, egy díszes, 8. századra datálható íróeszközt, ún. stylust talált. Vickers értesítette az illetékes hatóságokat, majd visszatért a lelőhelyre, ahol további leletek százaira bukkant, amelyek pontos helyét egy GPS-rendszerrel állapította meg.

Többek között 20 stylus, mintegy 300 ruhatű, számos 7-8. századi érme (sceatta), valamint egy kis ólomtábla is előkerült, rajta a Cudberg (angolszász női név) felirattal. Később a Sheffieldi Egyetem kutatói állati csontokat és kerámiákat is találtak a lelőhelyen.

„Ez egy hely nemzetközi jelentőségű lelőhely” – áll Hugh Willmott, az egyetem régészeti osztályának kutatója által kiadott közleményben. A szakértők úgy vélik, a szigeten egy monostor állhatott, de az sem kizárt, hogy a település kereskedelmi központként funkcionált. A kutatók ennél bővebb információval egyelőre nem szolgálhatnak, mivel csak nemrég kezdték meg a terület feltárását. 

A szakemberek geofizikai és magnetometriás vizsgálatok, valamint 3D-modellezés segítségével digitálisan rekonstruálták a középkori vízszintet. A sziget, amely vízfolyásokkal kapcsolódott a külvilághoz, sok évszázaddal ezelőtt feltehetően központi szerepet töltött be a mai Lincolnshire területén. Az egyetem diákjai már kilenc próbaárkot is megnyitottak, amelyek alapján úgy tűnik, a területen ipari tevékenységet is folytattak. 

Private Sentinel


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »