Elvenné Brüsszel a menekültekről való döntés jogát a tagállamoktól

Elvenné Brüsszel a menekültekről való döntés jogát a tagállamoktól

Elvenné az Európai Bizottság a tagállamoktól a menekültek befogadásáról való döntés jogát és Brüsszel maga döntene az ügyben – áll egy német sajtó által idézett bizottsági tervezetben. Brüsszel szándékai szerint egy „egyetlen és központosított döntési mechanizmus” jönne létre.

Magyar Menedék - Badiny

A Tagesschau a Welt című lapra hivatkozva arról írt: a brüsszeli Európai Bizottság elvenné az uniós tag államoktól a menekültügyi eljárások lefolytatását és a Bizottság maga döntene a menekültek befogadásáról.

A német lapok szerint a Bizottság „Európai menekültügyi rendszer reformja és az Európába vezető legális utak erősítése” címmel megfogalmazott dokumentumában az áll, megfontolják azt, hogy a menedékigények feldolgozását a nemzeti szintről európai szintre tegyék át.

Már most is létezik egy Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) nevű uniós intézmény, amelyet a Bizottság javaslata szerint döntési jogokkal ruháznának fel és minden uniós tagállamban irodát nyitna. Ezzel Brüsszel szándékai szerint egy „egyetlen és központosított döntési mechanizmus” jönne létre, melyben teljesen harmonizálnák az eljárást, a menekültek befogadásáról pedig konzisztensen uniós szinten döntenének.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »