Eltussolt gyermekbántalmazás

Gyermekbántalmazás történt a jászberényi hokiklubnál, az ügyek eltussolására törekedett a szakosztály vezetése, a klub elnöke és a város fideszes polgármestere, Szabó Tamás is – derül ki a Nemzeti Televízió Felderítő című műsorának riportjából. Az esettel kapcsolatban a műsor kamerái elé állt az egyik szülő, Boroznaki Zsolt, aki feljelentést tett, és a rendőrség júliusban nyomozást is indított az ügyben.

A szülő beszámolt róla, hogy a klub egyik edzője, Rusznyák Szilárd többször is bántalmazta a rábízott hat-nyolc éves gyermekeket; megesett, hogy edzés után fellökte és megrugdosta tanítványait, az edzőtáborban fogvájóval szurkálta őket, vagy éppen a pályáról az étterembe menet ragasztószalaggal tapasztotta le a szájukat, hogy ne hangoskodjanak. A szülők elbeszélése alapján volt olyan gyermek, akinek a férfi a kezére lépett. Boroznaki az eseteket jelezte a szakosztály vezetésének, vagyis Remete Krisztinának és Antal Szilviának, akik gyakorlatilag szembesítésnek vetették alá a gyerekeket, ők azonban nem mertek az ügyekkel kapcsolatban semmit sem mondani. Boroznaki Zsolt rendkívüli szülői értekezlet összehívását szorgalmazta a klub elnökénél, Pomázi Gábornál, de válaszra sem méltatta, csak áprilisban kezdeményezték a szülők meghallgatását, miután Boroznaki feljelentést tett. A szülőin megjelent Rusznyák Szilárd edző, valamint Szabó Tamás, Jászberény fideszes polgármestere is. Boroznaki titokban videofelvételt készített a megbeszélésről, amelyen Rusznyák elismerte, hogy olykor rossz edzői döntéseket hozott (utalt itt a fogvájós szurkálásra), a kézfejes eset miatt elnézést kért a szülőktől, míg a száj betapasztását véleménye szerint a gyerekek csinálták.

Szabó Tamás polgármester (Fidesz) a szülői értekezlet után sem gondolt arra, hogy rendőrségi feljelentést tegyen a gyermekbántalmazásokkal kapcsolatban. Akkor úgy nyilatkozott: a szülő jól gondolja meg, mit tesz, mert sem a klubra, sem Jászberényre nem vet jó fényt egy ilyen ügy, amelyet véleménye szerint házon belül kell megoldani.

A nyár folyamán a jégkorongszakosztály két vezetője, Remete Krisztina és Antal Szilvia is távozott posztjáról, megtette ezt az elnök, Pomázi Gábor is. Egyikőjük sem kívánta kommentálni a kialakult helyzetet. Rusznyák Szilárd továbbra is edzőként dolgozik.

A gyermekbántalmazással párhuzamosan az N1TV arra is rámutatott, hogy a 2009-ben alakult jászberényi szakosztály úgy működött, hogy nem volt normális tagnyilvántartása, sem érvényes közgyűlési határozatai, a szülők a tagdíjbefizetésekről sosem kaptak visszaigazolást, a klub mégis 400 milliós taotámogatásban részesült.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »