Eltussolná a kitiltási ügyet a kormány

Eltussolná a kitiltási ügyet a kormány

Eltussolná a kitiltási ügyet a kormány – állítják egyöntetűen ellenzéki politikusok. Lapunk tegnap írta meg, hogy az ügyészség a bíróság intelme ellenére sem keresi a feltételezett milliárdos korrupciós ügy kulcsfiguráit. Lázár János a kormányinfón bagatellizálni próbálta a történetet.

Alapszabály, hogy jogerős ítélet előtt nem nyilatkozunk – így reagált tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kitiltási botrány fordulatait feszegető újságírói kérdésekre. A kormányzat ezzel félretenné a milliárdos korrupció gyanúját felvető ügyet, pedig a bíróság elsőfokú ítéletében kedden kimondta: az annak hátterében álló személyek kilétét továbbra is homály fedi. Az ügyészség által korábban megnevezett vádlott ugyanis a törvényszék szerint nem színlelt ajánlatot tett. Valós volt az általa közvetített üzenet, miszerint kétmilliárd forintért cserébe kormányközeli szereplők a Bunge amerikai agrárcég érdekében járnának el, s elérnék az étolaj áfájának jelentős csökkentését. Az ajánlatról értesülő Egyesült Államok 2014-ben hat magyar vezető tisztségviselőt kitiltott az országból, s a korábbi sajtóhírek szerint az ügy politikai szálai a Századvég Gazdaságkutató Zrt. akkori vezetőjéhez, Heim Péterhez vezettek, aki azonban tagadja ezt. Tény, hogy magát az ügyet az akkor a Századvég érdekeltségébe tartozó Napi Gazdaság hozta nyilvánosságra, s ezután romlott meg a viszony az Egyesült Államok és hazánk között.

– Cinikus a kormányzat álláspontja – reagált lapunk megkeresésére Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. Az ellenzéki politikust azután kerestük meg, hogy tegnap közleményben szögezte le: nem hagyja, hogy Polt Péter legfőbb ügyész ne nyomozzon a diplomáciai botránnyá csúcsosodott korrupciós ügyben. Lapunk ugyanis tegnap megírta, az ügyészség a vádiratot megkérdőjelező bírói ítélet ellenére sem tartja indokoltnak, hogy újabb nyomozást indítson. A hatóság így a kétmilliárd forintos ajánlat kitervelőit futni hagyná. – Legkésőbb hétfőn megtesszük a feljelentést ismeretlen tettes ellen – folytatta Szigetvári. Az ellenzéki politikus így szorítaná sarokba az ügyészséget, mivel ha a szervezet kitiltási ügyben nyomozni kezd, nemzetközi jogsegély keretében az Egyesült Államokhoz fordulhat annak érdekében, hogy Amerika ossza meg a hat magyar nevet tartalmazó listát. Szigetvári szerint az ügyészség korábban nem véletlenül állította vádiratában, hogy a kétmilliárd forintos korrupciós ajánlat alaptalan, színlelt állítás volt. Így ugyanis nem kellett a kitiltási ügyre hivatkozva, hivatalos úton kikérnie a titkolt listát.

– A kormány és az ügyészség egyaránt az ügy eltussolásában érdekelt – ezt már Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke mondta lapunknak. Hozzátette, felháborító, hogy az ügyészség azonnal elzárkózott az újabb nyomozás elindításától. – Az elmúlt évben az egyik legnagyobb sajtóvisszhangot váltotta ki az ügy, s nagyban csorbította Magyarország nemzetközi tekintélyét – jegyezte meg a szocialista politikus.

– Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy épp az ügyészség napján közli Polt Péter ügyészsége, nem nyomoznak tovább az elmúlt évek egyik legnagyobb, Amerikáig érő korrupciós botrányának ügyében – ezt a Jobbik írta tegnapi közleményében. Az ellenzéki párt megjegyezte: az ügyészség nem kívánja felgöngyölíteni az ügyet, így még akár az is elképzelhető, hogy személyesen Orbán Viktor korrupciós üzenetét továbbította a vádlott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »