Eltűnt az AIDS Ausztráliából

Ausztráliában többé nem közegészségügyi probléma az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) betegség, ami azt jelenti, hogy az ország immár azon kevés államok egyike, amelyeknek sikerült felszámolniuk a járványt – jelentették be vezető kutatók és egészségügyi szakemberek, hozzátéve, hogy a HIV-fertőzöttség terjedése ugyanakkor továbbra is probléma az országban.

A diagnosztizált AIDS-esetek száma olyan alacsonyra csökkent mostanra Ausztráliában, hogy az ausztrál AIDS-szervezetek szövetsége (AFAO), a melbourne-i Peter Doherty Intézet és az új-dél-walesi Kirby Intézet szerint gyakorlatilag eltűnt a betegség az országból.

Az AIDS-esetek száma az 1990-es évek közepe, az úgynevezett antiretrovirális gyógyszerek bevezetése óta csökken Ausztráliában. A járvány csúcsán, az 1980-as és 1990-es években a betegség nagyjából ezer emberrel végzett évente.

A Peter Doherty Intézet igazgatója, Sharon Lewin professzor szerint az antiretrovirális gyógyszerek jelentik a kulcsot a járvány megfékezésében, mivel lehetővé teszik, hogy a HIV-fertőzöttek hosszú és egészséges életet éljenek.

A szakemberek szerint a HIV-fertőzöttek száma ugyanakkor továbbra is aggasztó problémát jelent az országban. Az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorszóró társaság szerint évente ezer új esetet regisztrálnak Ausztráliában. Lewin szerint ráadásul az új esetek 10 százalékában előrehaladott stádiumot diagnosztizálnak.

A szakember hangsúlyozta: az egyik probléma, amellyel még mindig küzdenek Ausztráliában, hogy az emberek nem végeztetik el a szükséges teszteket, nem tudják, hogy HIV-fertőzöttek, és csupán akkor fordulnak szakemberhez, amikor már AIDS-esek.

Jelenleg több mint 35 millió HIV-fertőzött él a világon, a legnagyobb számban az ázsiai–csendes-óceáni régió országaiban, ahol évente 180 ezer AIDS-es megbetegedést és 1,2 millió HIV-fertőzést regisztrálnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »