Eltűnhet a piacról az automaták fele

Eltűnhet a piacról az automaták fele

Szeptemberre minden kérdés tisztázódhat az étel- és italautomaták adóhatósághoz való bekötése körül – bizakodik a szerkezeteket üzemeltető vállalkozók szakmai szövetségének elnöke. Több piaci szereplő azonban nem sok jót vár az ígért állami támogatásoktól, és egyesek úgy látják, jövőre az automaták fele is eltűnhet a piacról.

A jelenlegi mintegy 30 ezer ital- és ételautomata fele is eltűnhet, amennyiben a kormány által szorgalmazott törvényjavaslat a gyakorlatban is megvalósul – nyilatkozta több piaci szereplő is a napokban a magyar sajtóban. Az üzemeltetők szerint a tárgyalásokon szorgalmazott költségek számukra vállalhatatlanok, nem értik, miért kellene fizetniük olyan szolgáltatásért, amit nem kértek, és nem is kapnak érte semmit.

Mint megírtuk, július végén a kormány közzétett egy törvénytervezetet arról, hogy az online pénztárgépekhez hasonlóan az automatákat is bekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ezen a piac felháborodott, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke pedig lapunknak úgy fogalmazott, villámcsapásként érte őket a benyújtott javaslat. Beszámoltunk róla, hogy egy magyarországi automata átlagos havi forgalma 80–100 ezer forint, a bekötés egyszeri költsége pedig 100–150 ezer forint lenne, amit az üzemeltetők sokallnak. Nemrég azonban megállapodás született a szövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium között: eszerint az állam kész magára vállalni többek között a bekötés költségének nagy részét. Úgy tűnt tehát, hogy ezzel megoldódott a probléma, de hamar kiderült, hogy a szakmának más fenntartásai is vannak. A Portfólió.hu-nak névtelenül nyilatkozó üzemeltető például nem értette, miért kerül ennyibe a bekötéshez szükséges berendezés. Úgy tudja, Bulgáriában ugyanez csak 100 euróba kerül, ami az itthoni ár ötöde. Szerinte nem világos, hogy a jövőben telepítendő új automatákhoz is jár-e majd az állami támogatás. Egy lapunknak szintén névtelenül nyilatkozó másik üzletember azt kifogásolta, nem tudni, hogy az egyszeri bekötés után fizetniük kell-e a gépek internetkapcsolatát, illetve ők finanszírozzák-e azokat a felügyeleti szolgáltatókat, amelyek az adóhatóságnak továbbítják az adatokat. Mindkét nyilatkozó úgy véli, ezek a költségek veszteségessé tehetnék a magyarországi automaták felét, ezért ha átmegy a törvényjavaslat, a gépek 50 százaléka el is tűnik hamarosan.

Szöllősi Balázs, a szövetség elnöke azonban nyugalomra intette a piaci szereplőket. Mint lapunknak elmondta, a gazdasági tárcánál dolgozó új szakemberekkel sikerült megegyezésre jutniuk, így a bekötési költség mintegy háromnegyedét állja az állam. Szeptember végére várhatóan minden részletben meg tudnak állapodni, így a piaci szereplők által kifogásolt kérdésekben is. Kiemelte, hogy azok a régi gépek is haladékot kaptak, amelyekbe ilyen új rendszereket nem lehet telepíteni. Ezek a szerkezetek a piac mintegy 10 százalékát teszik ki, ezért jó, hogy esetükben csak a jövő év végéig szükséges a bekötés. Mint mondta, valószínűleg decembertől kezdik telepíteni az új rendszereket, így jövő januárban – az új szabályozás kezdetétől – valószínűleg még nem lesz minden automatában online kassza, de a tárca ebben is rugalmasságot mutatott. Az elnök hozzátette, a Bulgáriában működő verziót nem ismeri. Hangsúlyozta, hosszú évek óta szeretnék elérni, hogy egy igazságos rendszerrel kerüljenek online kasszák az automatákba, ehhez ilyen közel még sosem jártak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »