Eltűnés után elévülés: lezárták a Bechtel-szerződés ügyiratát

Eltűnés után elévülés: lezárták a Bechtel-szerződés ügyiratát

Lezárta a Bechtel-szerződés eredeti példánya eltűnésének körülményeit vizsgáló ügyiratot a bukaresti 5. kerület bírósági ügyészsége – közölte az Agerpres hírügynökség. Az eljárást azért szüntették meg, mert a feltételezett bűncselekmények egy részének elévült a büntethetősége. 

01_bechtel_szerzodes_b(archív felvétel)

A vizsgálatot eredetileg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kezdte el, amely később a főváros 5. kerületének bírósági ügyészsége hatáskörébe utalta a nyomozást. 2013 augusztusában Dan Şova nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter hivatali hanyagság gyanújával ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségen, mivel eltűnt a román állam és az amerikai Bechtel International Inc. között, az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló, tíz évvel korábban kötött szerződés eredeti példánya és az összes melléklete. 

Şova akkor azt kérte az ügyészektől, hogy vizsgálják ki az ügyet, mert felmerül a dokumentum megsemmisítésének, eltulajdonításának, valamint a közérdeket sértő hivatali visszaélésnek gyanúja is – emlékeztet az Agerpres. Şova feljelentése azt követően került a DNA asztalára, hogy a 2003-ban aláírt eredeti szerződést a kormány ellenőrző testülete sem az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNADNR), sem a szállítási minisztérium, sem a nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős osztály, sem pedig a kormány főtitkárságának irattárában nem találta, ugyanakkor a Bechtelnek sem volt meg az eredeti, román nyelvű szerződése. 

A kormány ellenőrző bizottságának jelentése szerint a szállításügyi, a pénzügyi, az igazságügyi tárca, valamint a CNADNR képviselői is érintettek lehettek az ügyben, személy szerint Gheorghe Dobre volt szállításügyi miniszter, Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter, Monica Macovei volt igazságügyminiszter, Radu Berceanu volt szállításügyi miniszter, valamint Cristian Duică, az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság vezérigazgatója. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »