Eltitkolta az ebolabeteg lázát, felfüggesztették

Eltitkolta az ebolabeteg lázát, felfüggesztették

A skót Pauline Cafferkey javulásáért a fél világ szorított 2014-ben. Később már harag zúdult rá, amikor kiderült, hogy a reptéren eltitkolta, hogy lázas.

Pauline Cafferkey casablancai és londoni átszállással repült Glasgow-ba az ebolajárvány sújtotta Sierra Leone-ból még 2014-ben. Néhány nappal később, miután jelentkezett a kórházban, megállapították, hogy elkapta a betegséget.

Ezt követően a brit Királyi Légierő (RAF) átszállította Glasgow-ból a londoni Northolt városnegyed közelében működő RAF-légitámaszpontra, onnan pedig a londoni Királyi Szabad Kórházba. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel akkor az ebola fertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

Mint később kiderült, Cafferkey már lázasan érkezett az országba. A vele utazó másik ápoló, Donna Wood mérte meg a nő testhőmérsékletét, és alacsonyabb értéket rögzített, hogy mihamarabb átjussanak az útlevél-ellenőrzésen.

Woodot most két hónapra felfüggesztették a stoke-on-trenti kórházban végzett vezető ápolói munkája alól. Azért kapott ilyen enyhe büntetést, mert harmincévnyi kiváló munkavégzés áll mögötte, s az ápolói és védőnői tanács szerint nem tervezte el előre, hogy így fog cselekedni, ez pedig enyhítő körülménynek minősül.

Szeptemberben maga Cafferkey is a tanács elé állt, de semmilyen szankciót nem kapott lehetséges betegsége eltitkolásáért, mivel az ítészek úgy vélték, a betegsége miatt nem volt beszámítható.

A Sierra Leone-ba utazó orvosi csapat egy másik tagja, Martin Deahl a BBC-nek elmondta: kaotikus és szervezetlen volt a helyzet a repülőtéren, mikor visszatértek. „Teljesen ki voltunk merülve, stresszesek is voltunk. Az, hogy egymásnak kellett megmérnünk a testhőmérsékletünket, szimplán hiba volt. A hivatalos egészségügyi szerveknek kellett volna ezt végezniük” – jelentette ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »