Eltiltották a teljes román kajak-kenu válogatottat

Eltiltották a teljes román kajak-kenu válogatottat

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) eltiltotta a román és a fehérorosz válogatottat, miután megítélése szerint mindkét csapatnál szisztematikus doppingolás folyik. A büntetés azonnali hatályú, azaz a versenyzők már a riói olimpián sem vehetnek részt.

kenu55_b

Az ICF szombati hírlevele arról számol be, hogy áprilisban, egy versenyen kívüli ellenőrzés során 11 román versenyző is fennakadt a doppingvizsgálaton – többségüknél a január elseje óta tiltólistás meldonium nevű szert mutatták ki. A történtek miatt a román gyorsasági válogatott és az edzői csapat egyéves eltiltást kap, de ha további bizonyítékok kerülnek elő, még súlyosabb büntetés is elképzelhető – számolt be az MTI. A sportolók ügyéről az országos antidopping szervezet dönt egyenként.

A fehéroroszok a románokhoz hasonló büntetést kaptak, miután öt férfiversenyzőjük is doppingvétséget követett el. A franciaországi edzőtáborukban egy razzia során tiltott teljesítményfokozásra alkalmas eszközöket és anyagokat talált a helyi rendőrség – írja az ICF. A fehéroroszok esetében a férfi kenus és kajakos csapatot érinti az eltiltás, a nőket nem. Az említett sportolók riói olimpiai kvótáit – még a hétfői nevezési határidő előtt – újraosztja a nemzetközi szövetség.

A büntetés nyomán a románok és a fehéroroszok esetében is világ- és Európa-bajnok sportolók maradnak távol az olimpiától. A fehérorosz testvérpár, Andrej és Alekszandr Bahdanovics például éppen a riói induló Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó előtt lett második 1000 méteren a júniusi moszkvai Eb-n.

Amint arról beszámoltunk, a közelmúltban sorra bukták el a doppingteszteket a romániai versenyzők: Liviu Dumitrescu, Leonid Carp, Ștefan Strat (kenusok), illetve Elena Meroniac, Petruș Gavrilă, Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Ionuț Mitrea és Constantin Mironescu (kajakosok) is pozitív mintát adtak. Carp és Strat esetében utólag visszavonták versenyjoguk felfüggesztését a Nemzetközi Doppingügynökség által meldoniumhasználat esetén adott engedmények nyomán.

A riói olimpiára hat román kajakos jutott ki, ám a teljes válogatott mostani eltiltása miatt a Valentin Cameneschi, Aurelian Mădălin Ciocan, Cosmin Lulciuc, Răzvan Oltean alkotta férfi kajak négyes (1000 méteren), illetve a Iuliana Andreea Țăran, Irina Lauric női kajak kettes (500 m-en) sem állhat rajthoz az augusztusi ötkarikás játékokon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »