Eltilthatják az ügyvédi hivatás gyakorlásától Pontát

Eltilthatják az ügyvédi hivatás gyakorlásától Pontát

Súlyos következményekkel járhat Victor Ponta volt miniszterelnök számára, ha az oktatási miniszter eleget tesz az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) javaslatának, és plágium miatt visszavonja a politikus doktori címét.

ponta5_b

Ponta elveszítheti ügyvédi kamarai tagságát – és ezzel a jogot, hogy ügyvédként praktizáljon –, nem oktathat egyetemen, és előfordulhat, hogy a doktori tisztségért járó 15 százalékos bérpótlékot is vissza kell fizetnie.

Ioan Dragne, a bukaresti ügyvédi kamara elnöke a România Liberă napilapnak nyilatkozva elmondta: kaptak már megkeresést arra vonatkozóan, hogy vonják vissza Ponta doktori címét, ez ugyanakkor nem egyszerű eljárás. Ponta vizsga nélkül lett az ügyvédi kamara tagja, mivel doktori címe feljogosította erre. Mint Dragne elmondta, nincs törvényi előírás arra, hogyan kell eljárni abban az esetben, ha egy vizsga nélkül, csak a doktori címe miatt felvett személytől megvonják a tudományos fokozatot. A hatályos törvények szerint a kamara csak abban az esetben zárhat ki valakit, ha jogerősen elítélik egy olyan bűncselekmény miatt, amely negatívan érinti az ügyvédi hivatást, illetve ha az alapvető emberi jogok megsértése miatt születik ellene jogerős ítélet.

Ennek nyomán Ponta csak akkor tiltható el az ügyvédi hivatás gyakorlásától, ha az oktatási miniszter visszavonja a doktori címét, és Ponta esetleges fellebbezését is elutasítják, majd ennek nyomán akár az ügyvédi kamara, akár egy, az ügyben érintett személy vagy intézmény bíróságon kéri az ügyvédi hivatás gyakorlása tiltásának kimondását. Ponta tehát csak akkor zárható ki a kamarából, ha ezt jogerős bírósági végzés mondja ki.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »