Eltemették Gerold Lászlót

Eltemették Gerold Lászlót

Családtagjai, rokonai, barátai, munkatársai és tisztelői, volt tanítványai körében, valamint a vajdasági magyar politikai és művelődési közélet képviselői jelenlétében nagy részvét mellett ma délután az újvidéki Városi Temetőben örök nyugalomra helyezték Gerold László nyugalmazott egyetemi tanárt, irodalom- és színháztörténészt, kritikust, szerkesztőt, a Vajdaság Ma Portéka című népszerű rovatának szerzőjét, a vajdasági magyar közélet ismert szereplőjét.

A keresztény szertartás szerinti temetésen Gerold Lászlót Harmath Károly ferences szerzetes búcsúztatta.

A felravatalozott koporsónál Csáky S. Piroska nyugalmazott egyetemi tanár, az elhunyt évfolyamtársa, későbbi munkatársa és barátja mondott beszédet felidézve az egyetemi éveket, majd vázolta Gerold gazdag életútját, jelentős és sokoldalú tevékenységét. Virág Gábor, a Forum Kiadó igazgató-főszerkesztője beszédében méltatta Gerold László munkásságát.

A búcsúbeszédek után a gyászoló család és a gyászoló gyülekezet elkísérte Gerold Lászlót utolsó útjára az újvidéki Városi Temetőben.

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara kedden tart gyászülést Gerold László emlékére.

Gerold László 1940. szeptember 24-én született Újvidéken. Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát, ahol 1971-től nyugdíjba vonulásáig tanított, s négy évig tanszékvezetője is volt. A Híd folyóirat munkatársa, szerkesztője, 2005 és 2008 között pedig főszerkesztője volt. Több évig a Magyar Szó napilap munkatársaként is dolgozott. Vendégelőadóként Belgrádban és Zomborban is tanított.

Számos színikritikája, tanulmánykötete jelent meg, a szabadkai színjátszás történetét is megírta. 1998-ban jelent meg a Drámakalauz. Vajdasági magyar színjátszás és dráma című könyve, három évre rá pedig a Jugoszláviai magyar irodalmi lexikon (1918-2000), aminek bővített kiadása Vajdasági magyar irodalmi lexikon (1918–2014) címmel idén látott napvilágot a Forum Könyvkiadónál.

Számos díjat is kiérdemelt, köztük a Szenteleky-díjat, a Híd-díjat és a Palládium-díjat is.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »