Eltemették Csoóri Sándort

Eltemették Csoóri Sándort

Családtagjai mellett pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Csoóri Sándor írót, költőt, filmalkotót az Óbudai temetőben.

Barátja, Kósa Ferenc filmrendező úgy emlékezett a nemzet művészére, hogy Csoóri Sándor a kommunista diktatúra idején sem a zsarnokság túlerejét mérlegelte, és nem a hallgatást választotta menedékül, hanem az igazmondást, mert az egy magyar költő feladata.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt hangsúlyozta, hogy a Kossuth-nagydíjas költő mindig a magyarokkal volt, mégis ő lett az, akit kiröpítettek az asztaltársaságból azok, akiket zavart a költő közösségi lelkiismerete. Ennek ellenére szabad maradt mégis az utolsó pillanatig, az utolsó évek közéleti magányában is – tette hozzá a miniszter.

„Elő fogjuk majd venni a könyveket, a verseket, a harcokat, a történelmi léptékű tetteket, élete üzenetét. S élni fognak, élhetnek majd belőle sokan, akiknek a nemzet nem kiüresedett XIX. századi visszavágyódás, hanem a magyarok együttlétének legbiztosabb és legboldogabb formája. A XXI. században is. A nemzet. Élhetnek belőle azok, akiknek a hit nem a gyávaság és a tudatlanság álcája, hanem a tisztánlátás és a létbátorság életformája. Az ő hite a próféták hite” – fogalmazott Balog Zoltán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »