Elszállítják Törökországból az amerikai atomfegyvereket?

Elszállítják Törökországból az amerikai atomfegyvereket?

Törökországból Romániába menekíti atomfegyvereit az Amerikai Egyesült Államok – írja közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az EurActiv.

A román külügyminisztérium határozottan cáfolja, hogy az Egyesült Államok nekilátott volna Romániába költöztetni az eddig Törökországban állomásoztatott nukleáris arzenálját – olvasható a cikkben. A NATO hivatalos válaszában pedig inkább kikerülte a kérdést. A washingtoni külügy és a védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Az EuroActiv két egymástól független forrásra hivatkozva közli: Törökországból Romániába menekíti atomfegyvereit az Amerikai Egyesült Államok. A portál azonban nem nevezte meg, milyen forrásokból értesült az atomfegyverek elszállításáról, és azt sem, hogy névtelen forrásai milyen minőségükben kerültek az információ birtokába.

Az EurActiv elsősorban uniós ügyekkel, hírekkel foglalkozó hírportál, amely kiterjedt európai hálózatot tart fenn. Fenntartását alapítványi források is segítik, így 2015-ben Bill Gates alapítványa, a Sanofi francia gyógyszergyár is adott pénzt működtetésére.

A portálon kívül egyelőre más vezető hírügynökség nem közölt érdemi információkat a hírrel kapcsolatban. Az EurActive állítása szerint információiról szerette volna megkérdezni az amerikai külügyminisztériumot, amely némi tanácstalanság után az USA védelmi minisztériumához irányította a lap újságíróját. A Védelmi Minisztérium azonban egyelőre nem reagált az EurActiv állítására. A NATO diplomatikusan megfogalmazott közleményt juttatott el az EurActiv szerkesztőségébe, amely az atomfegyverek biztonságos elhelyezésének és az arzenál hatékonyságának megerőzésének szükségességét emelte ki, de általánosságokon kívül nem közölt semmit az információval kapcsolatban.

Ugyanakkor Washingtonban az utóbbi napokban több olyan információ is napvilágot látott, amely azt sejteti, hogy az Egyesült Államok komolyan mérlegelheti Törökországban állomásoztatott atomfegyvereinek áttelepítését. A Business Insider például arról adott hírt, hogy a Kongresszusnak jelentés készült a török támaszponton tárolt atomfegyverekről, egy amerikai agytröszt, a Stimson Center pedig jelentésében azt állította, fennáll a veszélye annak, hogy fegyverek terroristák kezébe kerülnek.

Az áttelepítésnek azonban — amennyiben igaz a hír — geopolitikai megfontolásai is lehetnek. Ismeretes: a sikertelen törökországi puccskísérletet követően megromlott Ankara és Washington viszonya, miután a török kormány szerint a puccskísérletet amerikai segédlettel hajtották végre. Mindeközben Törökország és Oroszország – a korábbi ellenségeskedést feladva – látványos kiegyezése, nyugodtan mondhatni, stratégiai fordulatot eredményezett a térségben.

Feszült viszony

Az USA mintegy ötven atomtöltetet állomásoztat Törökországban, az incirliki légitámaszponton. Ez az a katonai bázis, aminek az áramellátását a török hatóságok elvágták a júliusi sikertelen puccskísérletet követően, mivel állításuk szerint innen irányították a lázadó katonák az akciót.

Ahogy a Business Insider cikke felhívja a figyelmet, az itt tárolt atomfegyverek rövid hatótávolságúak, és törökországi állomásoztatásuk hidegháborús örökség: elsősorban a Szovjetunió szárazföldi agressziótól való elrettentését szolgálta. Különlegessége ennek az arzenálnak az, hogy Törökország nem tart fenn olyan bombázókat, amelyekkel ezek a fegyverek célba juttathatók, és ilyen amerikai gépek berepülését nem engedélyezi Törökországba. Így ezeket az atomfegyvereket mindenképp másik támaszpontra kell szállítani azelőtt, hogy bevetésükre sor kerülne.

Megszűnt a bizalom

Az EurActiv egy másik forrása szerint annyira elmérgesedett a viszony a két ország között, hogy az amerikaik nem bíznak eléggé a törökökben. A forrás úgy véli, a nukleáris fegyvereket romániai Deveselu légitámaszpontra szállítják át. Arra a bázisra, ahol az amerikaiak rakéta elhárító rendszere már korábban kiépült.

Újabb információk, hivatalos reakciók beérkezése esetén cikkünket frissítjük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »