„Elsüllyesztette” a meldonium a teljes román kajak-kenu válogatottat

„Elsüllyesztette” a meldonium a teljes román kajak-kenu válogatottat

Gyakorlatilag a teljes román felnőtt kajak-kenu válogatott, a riói olimpiára kijutott négy hajó legénységét is beleértve, elbukta a meldoniumtesztet – közölte péntek esti sporthíradójában a román közszolgálati televízió (TVR), amelyet az MTI idézett.

0lcarp_bLeonid Carp kenus egyesben és párosban is indult volna az olimpián

A több olimpiai éremmel büszkélkedő román kajak-kenu sportágat megrázó első doppinghír két hete érkezett, amikor a román doppingellenes ügynökség közölte, hogy a négyszeres világbajnok Liviu Dumitrescu kenus és kenukettes partnere, Alexandru Mihalachi április elején levett vérmintájában tiltott növekedésserkentő hormonokat találtak.

Rajtuk kívül most további hét sportoló – Leonid Carp (kenu egyes és páros), Ştefan Strat (kenu páros), Elena Meroniac (kajak kettes), illetve a kajaknégyes egységet alkotó Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu és Petruș Gavrilă – bukott el a hazai doppingellenes ügynökség vizsgálatán az év eleje óta tiltólistán szereplő meldoniummal. Valamennyiüket felfüggesztették, nem utazhatnak Rióba, de Románia a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) döntésére vár, hogy kiderüljön, milyen büntetést szabnak ki a meldoniumhasználaton ért sportolókra.

A sportolók sosem kockáztatták volna azt, hogy elbukják a doppingtesztet – fogalmazott a TVR-nek Ioan Dobrescu, a román olimpiai bizottság főtitkára. Hozzátette: „felkészülésüket orvosok és edzők segítik, ki kell derítenünk, kik állnak a háttérben”. Elisabeta Lipă román ifjúsági és sportminiszter is a bűnösök felderítését célzó alapos vizsgálatot ígért, megjegyezve: első ízben szembesült csoportos doppingolással.

Közben az olimpiára kvalifikált román atléták közül is már a harmadik versenyzőről derült ki, hogy doppingolt: Daniela Stanciu magasugrót szintén meldoniumhasználat miatt függesztették fel – közölte a TVR. A 85 fős román olimpiai keretnek így most már több mint tíz sportolót kell nélkülöznie. A kajak-kenu a negyedik legeredményesebb sportágnak számít Romániában: a versenyzők által szerzett olimpiai érmek száma 34, köztük tíz aranyat nyertek az eddigi olimpiai játékokon.

Amint arról beszámoltunk, korábban Tófalvi Éva csíkszeredai sílövő olimpikon szervezetében is kimutatták a tiltólistán szereplő meldoniumot. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »