Élsportolókat vádolnak doppingolással hackerek

Élsportolókat vádolnak doppingolással hackerek

Elismerte a számítógépes rendszerére mért hacker-támadást a Nemzetközi Doppingellenes-ügynökség (WADA) és közleményben bírálta a Fancy Bears néven hírhedté vált orosz csoport szerinte „gyilkos” tevékenységét. 

RIOEC8G1EJKRL_768x432_bSimone Biles

„Mélységesen sajnáljuk a helyzetet, és tisztában vagyunk azzal a fenyegetéssel, amit a személyes adatok megszellőztetése jelent a sportolókra” – fogalmaz a szervezet. A hackerek kedden késő délután hozták nyilvánosságra, hogy a feltört szerveren talált információk alapján a riói nyári olimpia előtt és alatt teljesítményfokozó szereket mutattak ki több amerikai élsportoló – köztük a tornászklasszis, Simone Biles, és a teniszező testvérpár, Serena és Venus Williams – szervezetében.

„Többtucatnyi riói érmes rendszeresen használt orvosi igazolással tiltott szereket. Másképp fogalmazva: engedélyt kaptak a doppingolásra” – mutattak rá a kibernetikai támadás elkövetői. Mint magyaráztak, a versenyzőktől vett mintákban talált tiltott teljesítményfokozó hatóanyagok ellenére egyik sportoló sem bukott meg a tesztelésen, mivel a kezelési céllal szedett szerekhez az ország sportszövetsége csatolta a kivételt képző engedélyt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint az említett sportolók nem követtek el szabálytalanságot, mint ahogyan az amerikai doppingellenes-ügynökséget vezető Travis Tygart és Steve Penny, az amerikai tornászszövetség elnöke is hangsúlyozta: teljesen szabályosan jártak el.

Az erdélyi származású edzőházaspár, Károlyi Béla és Márta növendéke, a 19 éves texasi Simone Biles szerdán Twitter-oldalán jelezte: figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenved, amire már gyermekkora óta gyógyszert szed. „Én hiszek a tiszta sportban, mindig is betartottam a szabályokat, és továbbra is így fogok tenni, mert a spotszerűség létfontosságú” – szögezte le a riói játékok többszörös bajnoka.

Venus Williams „csalódottan” fogadta, hogy egészségügyi adatai hackerek kezébe került, és azt jóváhagyása nélkül nyilvánosságra hozták. „Betartottam a doppingellenes programban előírtakat, és kérvényeztem az orvosi kezelés miatti kivételt. Egy ilyen felmentésnek a jóváhagyása rendkívül szigorú eljárás során történik, és akkor kértem, amikor komoly egészségügyi problémáim voltak” – magyarázta közleményében a 36 éves teniszező.

Oroszország – amelynek versenyzőit az államilag támogatott, szisztematikus doppingbotrány miatt több sportágban eltiltottak a nemzetközi szerepléstől, paralimpikonjaikat pedig teljesen kizárták a riói ötkarikás játékokról – tagadja, hogy Moszkvának, a kormánynak vagy bármilyen állami szervnek köze lenne a támadáshoz. A Fancy Bear csoport honlapján jelezte: a megszellőztetett adatok csak a jéghegy csúcsa, más „szenzációs bizonyítékot” is bemutatnak majd olyan sportolókról, akik doppingszert használtak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »