Első otthon: három bank kerete kimerült

Első otthon: három bank kerete kimerült

A kormánynak egyelőre nem áll szándékában növelni az Első otthon programra előirányzott összegeket – értesült az Economica.net. A gazdasági portál azt követően érdeklődött a kormánynál, hogy a kedvezményes hitelkonstrukciót igénylők körében egyik legnépszerűbbnek számító BCR szerdán reggel bejelentette, kimerült a hitelkeret, nem tud több kölcsönt adni a program feltételei mellett. 

prima casa ill_b

És nem az Erste tulajdonában levő pénzintézet az egyetlen, amely visszavonulót fúj: az ING és az Alpha Bank sem tud már 5 százalékos önerővel, az állam által garantált hitelt nyújtani. Amint arról korábban írtunk, a kormány az idei évre 1,5 milliárd lejt irányozott elő az első otthon programra, miközben tavaly az állami garanciák értéke elérte a 2,8 milliárd lejt.

A BCR ilyen körülmények között egyébként arra számít, hogy azok a bankok adnak majd át a nekik kiutalt hitelkeretből, amelyeknél nem volt ennyire kapós az Első otthon. A másik nagy hitelintézet, a BRD ugyan még ad kölcsönt a program keretében, de náluk is hamarosan kimerül a keret –nyilatkozták a bank illetékesei.

ANL-lakás „idősebb” korban is
Módosította szerdai ülésén a kormány azt a korhatárt, ameddig az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített otthonokat igényelni lehet. A most elfogadott kormányhatározat értelmében mindazon fiataloknak, akiknek nincs elég jövedelmük, hogy lakást vásároljanak vagy a piac feltételei mellett béreljenek maguknak, továbbá az oktatásban és az egészségügyben dolgozóknak 35. életévük betöltését követően legtöbb 36 hónapig lehet ANL-lakást kiutalni.

A szakemberek egyébként az elmúlt időszakban azzal is magyarázták a fokozott érdeklődést az Első otthon iránt, hogy a jelenleg a képviselőház előtt levő hitelcseretörvény kapcsán a kereskedelemi pénzintézetek és a jegybank egyaránt azt hangoztatták, hogy amennyiben a kormányprogram is a fizetés nélküli törlesztés hatálya alá esik, akkor az a program végét jelenti.

Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy nem fog rá vonatkozni a hitelcsere lehetősége, a képviselőház jogi bizottsága legalábbis hétfői ülésén törölte a törvénytervezetből. A végső döntés a képviselőház kezében van.                                                                             


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »