Elrepült a Galaxy, elvonatoztak a páncélosok

Elrepült a Galaxy, elvonatoztak a páncélosok

A Ferihegyen a hétvégén kényszerleszállt amerikai katonai óriásgép, és az elmúlt hónapban itt gyakorlatozó Bradley páncélozott harcjárművek is elhagyták ma Magyarországot.

Egy zászlóaljnyi diszkréten duruzsoló dizelmotor hangját hallgathatta ma egész délelőtt a hajmáskéri vasútállomás állandó közönsége, azaz a dunántúli, lőtérrel határos falu nyugati felének lakossága. Az elmúlt hetekben magában és a honvédséggel együtt itt gyakorlatozó amerikai 5-7 páncélozott felderítő alakulat Bradley harcjárműveit rakodták fel elszállításra a német Deutsche Bahn pőrekocsijaira.

Mint megírtuk, a Georgia állambeli Fort Stewartból érkezett katonák nem saját technikájukat, hanem a németországi előretolt raktárban tárolt eszközökkel gyakorlatozták végig ezt a szezont Közép-Kelet-Európában, s most a feladat végeztével oda is juttatják vissza azokat. Megszámoltuk: ma összesen 33 járművet „tettek vaskerékre” a hajmáskéri rakodónál, 27 darab Bradley M2 harcjárművet, három M7 tüzérségi felderítőt, és három M88 nehéz lánctalpas műszaki mentőt.

A helyszíni tapasztalatok alátámasztják, hogy az Európa-szerte fokozódó amerikai csapatmozgásokhoz egyre nagyobb cselekvési szabadságot kapnak a tengerentúli katonák: bár a honvédség és a MÁV szakemberei is jelen voltak a pakolásnál, amikor például a rakodóhoz menet keresztezniük kellett a Hajmáskér–Gyulafirátót utat, azaz a falu főutcáját, a zárást amerikai katonák hajtották végre, nem magyar forgalomirányítók.

Fotó: Magyar Nemzet

A nagyobb cselekvési szabadság rugalmas értelmezésére volt példa a szombaton Ferihegyen kényszerleszállt amerikai C-5-ös katonai óriásgép esti távozása is. A megjavított, Galaxy becenevű gép fiatal személyzete a rádióforgalmazás alapján egyáltalán nem volt felkészülve a budapesti eljárásokból, azt a toronynak kellett elmagyaráznia neki a környéken az indulást figyelő repülőgép-szpotterek legnagyobb derültségére. Az igyekezet azonban hiábavaló volt, a C-5 kapitánya a felszállás után nem hajtotta végre a környező lakott területek zajvédelmére előírt enyhe bal fordulót. Nyilván fogalma sem volt arról, hogy négy óriási, bizarr hangú hajtóművével a házak felett elsüvítve a napokban fellángolt reptérellenes tiltakozómozgalom malmára hajtotta a vizet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »