Elpusztult kacsák és azbesztvita

Ismeretlen eredetű mérgező anyag kerülhetett a Városligeti-tó vizébe – közölték hétfőn este a Liget Budapest projekt szervezői Facebook-oldalukon. Mint később kiderült, két kacsa is elpusztult. – A Városliget Zrt. a Csatornázási Művek Zrt., a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen a helyszínen azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy elhárítsák a veszélyt. Kérjük, további tájékoztatásig tartózkodjanak a tó használatától, és különösen figyeljenek, hogy háziállataik ne érintkezzenek a vízzel – hívta fel a figyelmet a Városliget Zrt.

A Városligeti-tó tényleges kezelője, a Főkert Zrt. megkeresésünkre kiemelte: a tóból az illetékes hatóságok többszörös vízmintát vettek, a vizsgálatok eredményéről azonnal tájékoztatják a lakosságot. – A XIV. kerületi rendőrkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el környezetkárosítás gyanúja miatt – tájékoztatta az MTI-t a BRFK.

Eközben a Városliget volt Hungexpo-épületeinek bontása körül is vita bontakozott ki. A VS.hu szerint tegnap a dunakeszi rendőrkapitányság szabálysértés miatt intézkedett a fóti hulladéklerakóba építési törmeléket szállító cég sofőrjeivel szemben, akik az egyik Hungexpo-pavilon maradványait szállították, és a sitt közé azbeszt is kerülhetett. A portál szerint a veszélyes anyag egy részét a lerakón kívül, engedély nélkül tehették le.

– Az azbesztet 2005-ös teljes betiltásáig széles körben alkalmazták. Az 1974-ig használt Hungexpo-irodaházak bontásánál az azbeszt meglétét még a bontás előtt bejelentették az illetékes kormányhivatalnak – írta a Városliget Zrt. Azbesztet egy őrbódé teteje tartalmaz, de mivel további azbeszttartalmú szerkezetet is észrevett a műszaki ellenőr, a munkálatokat egyelőre leállították.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke közleményében törvénytelenségről írt, s szerinte „tanúk és videofelvételek igazolják”, hogy a bontás a szükséges óvintézkedések nélkül történt meg. Az ellenzéki pártok kezdeményezésére egyébként ma rendkívüli parlamenti ülést tartanak a Városliget-törvény visszavonására. A kormányoldal már jelezte: nem vesznek részt „az ellenzéki cirkuszban”, így várhatóan határozatképtelen lesz az ülés.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »